Termék szűrők

Lista sorrend

Ár szerint

Gyártók szerint

Akciós (0)

Készlet szerint

Szobatermosztátok

lap: 1 | 9 - találat: 101
látható:

Amit a szobatermosztátokról tudni érdemes
(Sok minden, amit nem tudtál az otthoni hőfokszabályzásról...)

Mivel ezt az írást olvasod, az otthon melege és családod kényelme nyilván rendkívül fontos számodra. Egy megfelelő szabályozó eszköz nagyban befolyásolja a komfortérzetet és a családi költségvetés barátja is lehet egyben, hiszen nagy mértékben érintheti a fűtési/hűtési rendszer hatékony, energiatakarékos működtetését.

Ez a cikk segítséget nyújt e fokozott jelentőséggel bíró eszköz kiválasztásában, mivel a technológia változásai a helyiségtermosztátokat is utolérte.
A cikk végére érve sok mindent tudni fogsz ezzel kapcsolatban, mindezt közérthetően, a száraz, szakmai információktól viszonylag mentesen.


A cikkből megtudhatod:

  • mi a szobatermosztát/helyiségtermosztát?
  • mi a termosztát szerepe?
  • hogyan működik?
  • melyiket válaszd?
  • hogyan befolyásolja a szobatermosztátod az életedet?
  • mely márkákat ajánljuk?
  • mikre figyelj az új termosztátod kiválasztásánál?
  • hol helyezd el?

Mi a szobatermosztát?

A termosztát szó a görög thermos (hő) és statos (állapot) szavakból származik. Ez az eszköz olyan hőmérséklet-érzékelő és szabályozó berendezés, amely a hőtermelő berendezések számára jelzéseket ad, azokat vezérli vagy szabályozza, lényegében egyenletesen hivatott biztosítani a meleget/hűtést az egész lakásban.
Ezért otthonunk fűtési rendszerének gazdaságosságát, energiahatékonyságát nagy mértékben befolyásolja.

A termosztát szerepe

Egy pillanatra képzeld el, hogy mi történne termosztát nélkül. Vajon hogyan fűtenél/hűtenél? Mivel nem tudnád szabályozni a hőmérsékletet, állandóan felfűtenéd a szobát és amikor meleged lenne, a tél kellős közepén kénytelen lennél kinyitni az ablakot, hogy újra lehűtsd.
Mivel azt sem tudod pontosan meghatározni, hogy mennyi ideig hagyd nyitva az ablakot, a szoba lehűlne és kezdhetnéd a fűtést előröl. Ez egyáltalán nem gazdaságos megoldás. Mindemellett kinek van ideje naphosszat ezzel foglalkozni?

A fűtési rendszerek esetében hatalmas szerepe van a szobatermosztátnak. Egyszerűen és sokat lehet ezekkel az eszközökkel spórolni a téli/nyári időszakban. Ezért a régebbi fűtési rendszerek esetében is érdemes modernebb szabályzó egységre cserélni a régit.
Például egy digitális, programozható szobatermosztáttal az általad szükségesenek tartott időpont(ok)ban tudod beindítani vagy leállítani a hőtermelést. Ezáltal úgy kímélheted pénztárcádat, hogy a komfortérzeted sem szenved csorbát.

Többet segít mint gondolnád

Ez a készülék kapcsolja ki és be a fűtő, vagy hűtő rendszert. A fűtést szabályzó szobatermosztát felszerelési helyének megfelelő kiválasztása a központi fűtési rendszer hatékonyságának szempontjából döntő jelentőséggel bír. A rosszul teljesítő fűtési rendszerek egyik gyakori oka a nem megfelelő szobatermosztát, illetve annak előnytelen elhelyezése.

Melyiket válasszam?

Analóg szobatermosztát

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az analóg szobatermosztát, azaz a „tekerős” változat. Ezek gyakorlatilag kikezdhetetlen típusok, azonban a hátrányuk az, hogy kevésbé precízek. Nem jelzik vissza a pontos hőmérsékletet és minden esetben emberi beavatkozást igényelnek.
Az érzékenységük is hagy maga után némi kivetnivalót. Ezek a tekerős változatok általában 0,5 fokot “csalnak”. Ez azt jelenti, hogy ha 20 fokra állítod, akkor valahol 19,5 és 20,5 fok között lesz a hőmérséklet a lakótérben. És ahogy öregszik a készülék ez a differencia akár egyre nagyobb is lehet.

Digitális szobatermosztát

A digitális szobatermosztátok sokkal pontosabb produktumra képesek. Ezt a bennük található beépített hőmérő biztosítja. A jobb minőségű készülékeket az akár 0,1 fokos hőmérsékletkülönbséget is érzékelik.
Folyamatosan tájékoztat az aktuális hőmérsékletről, hiszen digitális kijelzőjén ez is megjelenik, ahogy az is látható rajta, hogy éppen milyen műveletet végez.

A szobatermosztátod befolyásolja az életed?

Számos digitális termosztát programozható is. Tehát szabadon meghatározhatod, hogy mikor, hány fok legyen a házban a megkívánt hőmérséklet. Természetesen léteznek okos termosztátok is, amelyek applikáción keresztül, Wi-Fi hálózaton keresztül mobiltelefonnal is szabályozhatók.

Képzeld csak el ahogy elmentek síelni a családdal. A síelés idejére alacsonyabb hőmérsékletre állíthatod az otthoni termosztátot. Ezzel egy időben peprogramozhatod, hogy a várható hazaérkezés időpontjára komfortos meleget teremtsen otthonodba.
És mi történik ha egy-két nappal tovább maradnál szórakozni? Internet hozzáféréssel átállíthatod az applikáció segítségével az előzetesen meghatározott program paramétereit.
Hasonló a helyzet, ha hétvégi házban helyezel el ilyen készüléket. Már otthonról, mindenféle nehézség nélkül meghatározhatod, hogy mikor kezdjen el dolgozni a hétvégi ház fűtési rendszere. Így amikor megérkezel a családoddal, ugyanaz a zavartalan kényelem és kellemes hőérzet fogadjon akárcsak az otthonotokban.

Szobatermosztát márkák

Nézzünk néhány márkát, amiket a legtöbben részesítenek előnyben a teljesség igénye nélkül.

Computherm

A Computherm vezeték nélküli termékei a leginkább keresett típusok között szerepelnek. Ennek oka az egyszerű szerelhetőségükben rejlik. A Q névre keresztelt termékcsalád digitális, rádiófrekvenciás (tehát vezeték kiépítését nem igénylő) és programozható készülékei a felhasználóbarátságuknak köszönhetik a rájuk irányuló figyelmet. Természetesen e márkán belül is jelentősen növekszik a Wi-Fi hálózaton kersztül is működtethető termosztátok forgalma. Ezek az E-sorozatú termosztátok.

Honeywell

A Honeywell termékei az egész világon megtalálhatóak, így kis hazánkban is közkedvelt termékek. A kínálatukban fellelhető például a nagy kedvenc, a négyzetes kialakítással rendelkező Lyric T6 Wi-Fi okostermosztát is. Ezen kívül számos más esztétikus, programozható és öntanuló kivitel is helyet kap a palettán.

Siemens

A Siemens szobatermosztátok híresek a kikezdhetetlenségükről és a bonyolult felhasználói ismeretek nélküli kezelhetőségükről.

Mire figyelj az új termosztátod kiválasztásánál?

A termosztátok vásárlásánál régebben fontos szempont volt az üzemi feszültség és a kapcsolható áramerősség figyelembevétele. Ezeknél általában a termosztát 220V-os feszültséget kapcsolt, például a szivattyú indításához. Ezek általában régi, ma már elavult kazánokkal működtek együtt. Ha ilyen kazánhoz keresünk termosztátot, az különös körültekintést igényel, mindenképpen érdemes
A mai modern termosztátok már úgy nevezett pontenciálmentes kontaktust biztosítanak a kazánok, hőszivattyúk számára, a termosztát a készülék belső elektronikája számára ad vezérlőjelet.

Mielőtt szobatermosztátot vásárolsz mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.

Hol helyezzem el?

A termosztát elhelyezésére szolgáló szobát referencia-helyiségnek nevezzük. A termosztát e hely hőmérséklete alapján szabályozza a fűtést az egész épületben. Amennyiben ez a hely rosszul megválasztott, úgy a nem megfelelő jelzés fut be a fűtőkészülékhez és a fűtés szabályozása nem lesz optimális. A termosztátot a referencia helyiségben kb. 1,5 méter magasságban, lehetőleg nem külső határolófalon, olyan helyen kell elhelyezni, amely huzattól, közvetlen napsütéstől védett, legalább 2-3 méter távolságra helyezkedik el hőtermelő berendezéstől (pl. konyhai is!). Optimálisan a konyha-étkező-nappali közös terében kerül elhelyezésre.

Ha ebben a térben különböző hőforrások érik a termosztátot, például besüt a nap és rávetül annak fénye, vagy hosszabb ideig működik a tűzhely, akkor ezek hőleadása „becsapja” a termosztátot és az otthonod többi pontján esetleg nem lesz megfelelő a szobák hőmérséklete.

A modern termosztátok általában rádiófrekvenciás termosztátok, azaz rádiófrekvenciával működnek, így nincs szükség plusz vezetékelésre a kazán és a termosztát között. Egyszerű és kényelmes használatot biztosít számodra és a fent említett hibákat is könnyűszerrel képes hárítani.

Összefoglalva

Otthonunk fűtési rendszerének gazdaságosságát nagyban befolyásolja egy jól megválasztott, pontos szobatermosztát. Ezért nem érdemes könnyelműen nekifutni e készülék beszerzésének.

Most már látod, hogy ennek kiválasztása egy összetett folyamat. Amelynek eredménye, otthonod optimális hőmérsékletének biztosítása, a te és családod kényelmének érdekében.

Persze ahhoz, hogy képes legyen optimális hőmérsékletet biztosítani lakásodban, nem mindegy, hogy hol kerül elhelyezésre az adott készülék. Csak akkor lesz minden rendben a fűtéssel és akkor lesz igazán gazdaságos a rendszer üzemeltetése, ha megtalálod a legjobb helyet a termosztát számára. A mai modern termosztátok olyan lehetőségeket is biztosítanak, mint a vezeték nélküli, illetve az Interneten keresztül való működtetés.