Melegvíz-készítés - Mi a Duopass megoldás?

A minőségi falkazánok gyártásában élenjáró olasz Radiant cég által szabadalmaztatott műszaki megoldás a közvetett fűtésű tárolóval ellátott falikazánok használati melegvíz-termelésének fokozására.

A Duopass tulajdonképpen a készülék hatásfokának melegvíz-oldalon való jelentős mértékű megnövelését jelenti. A megoldás lényege, hogy a hidegvíz oldalról belépő hálózati vizet egy járulékos hőcserélő szekunder oldalán vezetjük keresztül, míg annak primer oldalát a tároló spiráljából visszatérő fűtőközeggel fűtjük.
Ennek következtében a tárolóba a szokásos 10 Celsius fok körüli belépő hőmérséklet helyett kb. 35-40 Celsius fok hőmérsékletű előmelegített víz kerül, és a tartályban már sokkal gyorsabban lehet a vizet a megkívánt hőmérsékletre felmelegíteni.

Ezzel a megoldással jóval kisebb teljesítményfelvétel és fizikai méretek mellett elérhető olyan használati melegvíz teljesítmény, amelyet a Duopass megoldás hiányában csak nagyobb teljesítményű kazánnal, és/vagy jóval nagyobb méretű tárolóval lehetne elérni.