Rákötési engedély? Rákötési moratórium Érden! A Megatherm segít teljesíteni a feltételeket!

Érden már tényleg nem szabad tovább halogatni a házi csatornahálózat kiépítését, és a városi csatornahálózatra történő rákötést, a szükséges anyagok, csövek, szerelvények beszerzését! December közepén lezárult az érdi csatornahálózat műszaki átadása, a rákötési engedélyeket megküldték, így minden ingatlant, amelynél elkészült a bekötővezeték, rá lehet, illetve kell kötni a csatornahálózatra, hiszen egyszerűsített eljárásban – szankciómentesen – csak a „Rákötési engedély” kézhezvételét követő 90 napon belül lehet csatlakozni.


Röviden összefoglalva Érden a csatornabekötés lépései a könnyített (egyszerűsített) eljárás esetén  a következők:

  • - Az igénylő felveszi a kapcsolatot egy Akkreditált Mérnökkel
  • - Az Akkreditált Mérnök megtervezi a házi szennyvízhálózatot.
  • - A városi csatornahálózat üzembe helyezése után a Beruházó megküldi a „Rákötési engedélyt”.
  • - Az igénylő a házi csatornahálózatot a tervdokumentáció alapján saját költségére elkészíti, elkészítteti. A telken belül elhelyezett tisztítónyílásra ekkor még nem szabad rákötni!
  • - Az igénylő értesíti az Akkreditált Mérnököt és kéri a házi szennyvízhálózat átvételét.
  • - Az Akkreditált Mérnök helyszíni ellenőrzést végez, a feltételek teljesítéséről nyilatkozatot ad ki az Üzemeltető részére. Leolvassák a vízórát, az igénylő / ingatlantulajdonos (megbízottja) átadja az Akkreditált Mérnöknek a szükséges dokumentációt, az igénylő kitölti az Üzemeltető által kért nyilatkozatokat és adatlapot, aláírja a Szolgáltatási szerződést.
  • - A használatbavételi engedély kiadásának feltételei a „Rákötési engedély” megléte, az akkreditált Mérnök nyilatkozata a megfelelőségről, a rákötési jogosultság igazolása, a szolgáltatói szerződés megkötése, adatlap és nyilatkozatok igénylő általi kitöltése.

Érdemes komolyan venni a fenti előírásokat, mivel a használatbavételi engedély nélküli szennyvíz-bebocsátás illegális csatornahasználatnak minősül és szankciókat von maga után.

Az egyszerűsített eljárásban történő csatlakozásra a „Rákötési engedély” kézhezvételét követő 90 napon belül van mód. A határidő lejártát követően a nem csatlakozott ingatlanok listáját átadják az adóhatóságnak, ez talajterhelési díjat vet ki, amelyet a 90 napos határidő lejáratának időpontjától kell megfizetni.

Aki – később - az általános (már üzemelő hálózatnál alkalmazott) eljárásrend szerint köt rá a csatornahálózatra, annak az Üzemeltető részére meg kell fizetnie az engedélyezési-szakfelügyeleti és helyszínelési díjakat is.

Ne csússzon ki a határidőből! A Megatherm szaküzleteiben (Érden a Riminyáki út 39-41-alatt található Szerelvénycentrumunkban és nagykereskedelmi központunkban a Bajcsy Zsilinszky út 135. szám alatt) minden csatornázási anyag, cső, szerelvény egy helyen, azonnal, raktárról beszerezhető!

Vásárlóinkat segíteni kívánjuk azzal is, hogy a számos céget és nevet tartalmazó adatbázisunkból kérésre kivitelezőt, akkreditált tervezőmérnököt ajánlunk számukra.


(Az érdi csatornázásról, a csatornabekötés Érden alkalmazott szabályairól, előírásairól részletesen az erdicsatornazas.hu oldalon olvashat, ahonnan az általunk felhasznált információk is származnak.)