CSOK: A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Minden, amit a CSOK -ról, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről tudni érdemes!

Letöltöm pdf-ben | Elküldöm egy barátomnakCSOK: A Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A kormányzat 2015 nyarától lehetővé tette az úgynevezett Családi Otthonteremtési Kedvezményt. A CSOK már egy gyermek vállalása esetén is igényelhető, a kedvezmény maximumát a 3 vagy több gyermeket vállalók vehetik igénybe.
Gyakorlatilag ezzel egy új szocpolt vezetett be, pontosabban azt váltotta le, így – akár - 10 millió Ft vissza nem térítendő állami támogatással segítve a családokat, a megfelelő otthonhoz jutáshoz, otthonteremtéshez.


Miről szól a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)?


A szocpolt felváltó Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 1-et követően igényelhető az állammal szerződött bankoknál, takarékszövetkezeteknél, hitelintézeteknél.
Jelen cikk írásáig – 2016. április 1. – is több ponton módosításra kerültek a feltételek, szerencsére jellemzően enyhítésekről, vagy inkább könnyítéséről beszélhetünk.
Alapesetben a CSOK mértéke a már meglévő, illetve a vállalandó gyermekek számától függ, a kedvezmény mértéke akár 10 millió Ft is lehet.
A törvényalkotó szándéka a CSOK-kal az volt, hogy növelje a gyermekvállalási kedvet.
Otthonteremtés szempontjából gyermeknek számít számít:

- a magzat, vagy magzatok a várandósság 24. hetét követően
- a 20. életévét be nem töltött eltartott
- a legalább egy éve megváltozott munkaképességű személy, továbbá
- a 25. életévét be nem töltött, nappali tagozatos gyermek.

Fontos tudni, hogy a CSOK igényléséhez, igénybe vételéhez nem szükséges feltétele a lakáshitel igénylése, azonban az állam kedvező kamatozási hitelt is nyújthat, amelynek maximális összege akár 10 millió Ft lehet.
Amennyiben lakáshitelen is gondolkodik a család, akkor célszerű annál a banknál intézni a CSOK-ot, ahol a lakáshitelt szeretnénk felvenni, illetve fordítva, annál a banknál felvenni a hitelt, ahol a CSOK-ot igényeljük.

Elsőre mindenkiben megfogalmazódik, hogy hogyan kaphatja meg a 10 millió Ft-os CSOK-ot!? Mik az igénylés feltételei?
Az igénylési feltételek az elmúlt közel egy évben sok változáson mentek keresztül. Elképzelhető, hogy a jövőben is fog változni.


Letöltöm pdf-ben | Elküldöm egy barátomnakA CSOK

 

 • - csak új lakás vásárlásához, vagy építéséhez vehető igénybe
  - az új lakás mérete minimum 40, családi ház esetében 70 négyzetméter lehet
  - a 10 milliós CSOK-ot legalább 3 gyermek vállalása esetén lehet megigényelni, a már meglévőket is ide számítva
  mentesnek kell lenni NAV köztartozás alól
  - legalább 2 éves folyamatos TB jogviszony szükséges (erről igazolás is kell és ide a CSOK szempontjából a közfoglalkoztatottság nem számít bele)


Mire, milyen célra lehet igényelni a CSOK-ot?


Bővítésre:

Ebben az esetben a már meglévő ingatlan alapterületét növeljük meg. A bővítést lehet oldalirányú, de lehet tetőtéri, esetleg mindkettő beépítésével is növelni. A tetőre építés lehet a már meglévő tető beépítése, illetve lehet bővítése is.

Használt lakás vásárlásához:

A CSOK-ot meg lehet igényelni használt lakás vásárláshoz is. A támogatás összege – mint a többi kategória esetében is – függ a gyermekek számától és a megvásárolandó lakás alapterületétől is.

Új lakás vásárlásához:

Amennyiben új lakást szeretne vásárolni, a vásárláshoz szintén igényelhető a CSOK, a támogatás mértéke szintén a gyermekek számától és az új lakás nagyságától függ.
Egy újabb módosítás eltörölte a maximális korlátot, így bármekkora értékű lakás/ház vásárlásához igényelhető az állami támogatás segítségével.


Új lakás, vagy ház építéséhez:

Itt fontos tisztázni, hogy mi számít új lakásnak, háznak! Azokat a lakásokat, házakat nevezzük új építésűeknek, amelyek az alaptól kezdve, teljesen újként épültek meg, vagy a már meglévő ingatlanon emelet, illetve tetőtér beépítés történt. Kitétel, hogy új lakásnak minősül az a tetőtér beépítés, amelynek külön bejárata van és önálló lakóegységként működik, saját helyrajzi számmal rendelkezik, illetve lépcsőházból, vagy külső feljárón keresztül érhető el.


Mire használható fel a CSOK?

 • - 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, VAGY
  - 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához, VAGY

  - használt lakás vásárlásához VAGY

  - meglévő ingatlan bővítéséhez.

 • Az ingatlannak meg kell felelni az alábbi paramétereknek:

  - legalább egy 12 nm-es lakószoba
  - fürdőszoba
  - WC
  - villamos közműszolgáltatás
  - önálló fűtési rendszerrel rendelkezik
  - közműves ivóvíz, amennyiben nem megoldott, akkor legalább ivóvíz minőségű vizet adó kút megléte


Letöltöm pdf-ben | Elküldöm egy barátomnak

CSOK felhasználása a tulajdon alapján


A 2015 nyarán kijött Családi Otthonteremtési Kedvezmény a tulajdonjog tekintetében is lényegesen szigorúbb volt. A törvényalkotó kiköti, hogy házastársak, illetve élettársak esetén mindkét félnek tulajdont kell szereznie az ingatlanban. A jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján az alábbiak érvényesek:


Ingatlanok száma szerint:

Új lakás vásárlása, vagy építése esetén az igénylőnek a CSOK-os ingatlanon kívül bármennyi ingatlanja lehetséges.

Használt lakás vásárlása, vagy bővítése esetén az igénylőnek a CSOK-os ingatlanon kívül a haszonélvezettel rendelkező ingatlannál bármekkora részben, nem terhelt ingatlan esetén az ingatlanban együttesen, összesen maximum 50%-os tulajdonhányada lehet.

 

Korábbi ingatlanok eladása-vétele alapján:


Új lakás vásárlása, vagy építése
esetén nem vizsgálják, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezményt igénylőnek 5 éven belül volt-e ingatlana.


Használt lakás építése, vagy bővítése esetén
az igénylőnek az 5 éven belül eladott ingatlan(ok) teljes vételárát önrészként fel kell használni a CSOK-os ingatlanhoz.

 

CSOK ingatlan maximális vételára:

A törvényalkotó a kezdeti szigorítást követően hamar enyhített ezen a passzuson immáron lehetséges CSOK-ot igényelni használt lakás vásárláshoz is. Ebben az esetben maxim 35 millió Ft-os ingatlanra lehet CSOK-ot igényelni.


Kötelező lakásbiztosítás:


Első hallásra nem tűnik kedvezőnek, de kicsit jobban belegondolva magunkat is le tudjuk védeni az állam által kötelezően meghatározott biztosítása.
Az ingatlanra tíz évre jelzálogot jegyeztet be az állam, a vissza nem térítendő támogatást lakásbiztosításhoz köti.


Letöltöm pdf-ben | Elküldöm egy barátomnak

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény személyi feltételei


Gyermekek száma alapján:


A Családi Otthonteremtési Kedvezményt meglévő, illetve vállalt gyermek(ek) után lehet igénybe venni. Egy gyerek vállalására 4, míg kettőre 8 év áll rendelkezésre.

Új lakás vásárlása, vagy építése esetén akár 3 gyermek vállalása esetén is igényelhető a támogatás, ebben az esetben az állam 10 évet ír elő a gyermekek születésére.
Használt lakás esetén maximum 2 gyermek után igényelhető a támogatás.

Gyermekek különböző családokból - mozaikcsalád:


Házastársaknál az (egy háztartásban élő) előző kapcsolatból született gyermek(ek) száma összeadódik, így annak alapján lehet a támogatást igénybe venni.
Élettársak esetén a nem közös gyermekeik után külön ki kell számolni, hogy egy-egy gyermek után mekkora összeget kaphat a család és a kettő közül a magasabbat lehet a CSOK-ra figyelembe venni.

(Adó)hatóság szempontjából:


A Családi Otthonteremtési Kedvezmény igényléséhez minden esetben szükséges egy 30 napnál nem régebbi NAV igazolás szükséges, amely igazolja, hogy az igénylőnek nincsen köztartozása.
A CSOK igényléséhez továbbá az OEP által kiállított igazolás szükséges, legalább 180 napos (a 10 milliós CSOK esetében minimum 2 éves) folyamatos TB jogviszonyról.
Jó hír, hogy aki külföldön dolgozott, annak a külföldi TB is beleszámít. A lényeg, hogy az igényléskor már magyar TB-vel rendelkezzen az igénylő.


Életkor alapján:

A CSOK-ot meglévő gyermek(ek) után igényelt támogatás esetén az igénylőnek nincs életkori korlát, míg a jövőben születő(k)re a házastársi kapcsolatban legalább a házastárs egyikének az igényléskor nem lehet több az életkora 40 évnél.

Eladó és Vevő kapcsolata alapján:

A CSOK abban az esetben nem igényelhető, ha az eladó és a vevő egymáshoz közeli hozzátartozók – szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér és házastárs.

Büntetlen előélet
:

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt igénylők mindegyikének büntetlen előítéletűnek kell lennie, ezt erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni.


Letöltöm pdf-ben | Elküldöm egy barátomnak
A Családi Otthonteremtési Kedvezmény lakástámogatás összege


- használt lakás vásárlás vagy bővítés esetén:

 

Gyermekek száma

Ingatlan alapterülete

CSOK összege

1 gyermek

40 nm-től

600.000 Ft

2 gyermek

50 nm-től

1.430.000 Ft

3 gyermek

60 nm-től

2.200.000 Ft

4 vagy több gyermek

70 nm-től

2.750.000 Ft


- új lakás vásárlás vagy építés esetén:

 

Gyermekek száma

Ingatlan alapterülete

CSOK összege

1 gyermek

lakás: 40 nm-től
ház: 70 nm-től

600.000 Ft

2 gyermek

lakás: 50 nm-től
ház: 80 nm-től

2.600.000 Ft

3 vagy több gyermek

lakás: 60 nm-től
ház: 90 nm-től

10.000.000 Ft

 

 

 

Letöltöm pdf-ben | Elküldöm egy barátomnak


Mi van a már felvett szocpollal, vagy a korábban kapott CSOK-kal?


Az új igényléseknél ebből a szempontból nincs kizáró tényező, pusztán a korábban megítélt és megkapott lakáscélú vissza nem térítendő támogatás(ok) összege csökkenti a felvehető CSOK összeget. Magyarán, ha valaki korábban már megigényel egy gyermek után járó CSOK-ot (vagy szocpolt) és most vállalna második gyermeket is, akkor a használt lakás vásárlásához most összesen 830.000 Ft-ot igényelhet (a példánál maradva 2 gyermek utáni 1.430.000 Ft-ból le kell vonni a korábbi CSOK összegét, azaz a 600.000 Ft-ot, így jön ki a fenti összeg.)

 

 

A CSOK kiegészítő lakáshitel támogatása:

A - 3 vagy több gyermek után járó - 10 milliós CSOK-on felül az állam kedvezményes kamatozású, maximálisan 10 millió Ft-os, 25 évre szóló, 3%-os maximális kamatozású kedvezményes hitelt is biztosít. A kedvezményes kamatozású hitelt azok vehetik igénybe, akik megfelelnek a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) feltételeinek.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövedelem maximum 50%-át – havi nettó 400.000 Ft-os jövedelemnél 60%-át - lehet hiteltörlesztésre fordítani.
Nem kötelező felvenni a teljes 10 millió Ft-os összeget, tehát ha valakinek 3 millió Ft-ra van szüksége, akkor ennyit is megigényelhet.

 

Hogyan alakul a 10 milliós CSOK hitel havi törlesztőrészlete*:

 • - 25 év esetén 48 ezer forint,

 • - 20 év esetén 55,5 ezer forint,

 • - 15 év esetén 69 ezer forint,

 • - 10 év esetén 96,5 ezer forint.

*Tájékoztató adatok!

A CSOK keretében adó-visszatérítési kedvezmények


A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egyik újabb eleme az építőkre, pontosabban azokra vonatkozik, akik telket vásárolnak és azon építkezni szeretnének.
Ebben az esetben lehetőség van a telek vásárlásakor és/vagy az építkezéskor keletkező ÁFA összegek visszaigénylésére.
A visszaigényelhető Áfa összege maximum 5 millió Ft lehet, megkötés, hogy csak a 2015. január 1-et követően kiállított számlák kerülhetnek elfogadásra.
További megkötés, hogy az építendő ingatlan hasznos alapterülete lakás esetén maximum 150, ház esetén maximálisan 300 négyzetméter lehet.
Az ÁFA-visszaigénylés során meg kell felelni a CSOK fentebb leírt feltételeinek is
!

 

További kérdésekben, épületgépészeti, fűtés, gáz szaniter témában is állunk rendelkezésre, várjuk hívását:

http://www.megatherm.hu/kapcsolat

A fenti cikk a jelenlegi – 2016.04.02 - állapotot tükrözik és a fellelhetők adatok és információk alapján lett összeállítva. A fenti adatok, követelmények bármikor változhatnak. A cikkben leírtakért felelősséget nem vállalunk.
Javasoljuk, hogy aktuális információkért látogasson el az Önhöz legközelebbi kormányablakhoz!
 

Letöltöm pdf-ben | Elküldöm egy barátomnak