Termosztátok - Komfort és energiatakarékosság egyben

Világszerte az energiaárak folyamatos emelkedése zajlik, ami a felhasználókat egyre inkább energia-megtakarítási beruházásokra ösztönzi. A mechanikus működési elvű „tekerős” termosztátok részesedése a hazai piacon kb. 60-70% körüli. Ezek a termosztátok a kívánt hőmérsékletérték alatt kapcsolják be a kazánt, majd felfűtve a helyiséget, a beállított érték fölött lekapcsolják a hőtermelőt. Egy ilyen termosztát által vezérelt fűtési rendszer energiafogyasztását 100%-nak tekintve még adódnak lehetőségek az energiafogyasztás csökkentésére: A fenti működés magával vonja a helyiség jelentős hőmérséklet-ingadozását, mely a komfortérzet mellett az energiafogyasztásra is kedvezőtlen hatással van. 

A hőmérséklet-ingadozás csökkentését szolgálják az elektronikus szobatermosztátok, melyek alkalmazása 5% körüli energia-megtakarítást eredményezhet. Egy átlagos családi ház esetében a digitális termosztát magasabb ára kb. egy év alatt megtérül. A szabályzási pontosság javításával azonban nem lehet igazán jelentős megtakarítást elérni. Ehhez tudatos fűtésszabályozás szükséges, mely elsősorban időszakos fűtéscsökkentést jelent. Ha figyelembe vesszük azt az ún. ökölszabályt, hogy 1°C-os hőmérséklet-csökkentés 5-6%-os energia-megtakarítást eredményez, egy éjszakai (8 órás) 3 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet havi szinten 6-8%-os, egy napközbeni hőmérséklet csökkenés további 6-10%-os energia-megtakarítást eredményezhet.

A korszerű készülékek lehetőséget biztosítanak az épület időprogram szerinti fűtésszabályozására. Az időprogram tudatos alkalmazásával és a digitális szabályozással tehát már közel 20%-os energia-megtakarítást érhetünk el. További lehetőség a téli szabadság idejére történő hőmérséklet-csökkentés is, mely a Honeywell termosztátokon a szabadság program segítségével egy gombnyomással elérhető.

További - energiamegtakarítást eredményez az optimalizáció funkció, mely a készülék szerelői menürendszerében aktiválható. Aktivitását működésbe lépésekor a kijelzőn az „OPT” felirat megjelenése jelzi. Az optimalizáció arra szolgál, hogy a készülék a beállított időpontra elérje a kívánt hőmérsékletet. (optimalizáció nélkül a termosztát a beprogramozott időpontban kezd el fűteni, és valamikor az épület és a fűtési rendszer hőtechnikai adottságainak megfelelően eléri a kívánt hőmérsékletet.)

A Honeywell digitális szobatermosztátjai időciklusos működési elvvel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a ciklusparaméter értékétől függően meghatározott hosszúságú időciklusonként végeznek számításokat. A készülék ilyenkor azt dönti el, hogy az adott időciklusban hány percet kell fűteni és hány percet nem. A Honeywell termosztátok szabályzási algoritmusa arányos integráló. A készülékek ezt a gyakorlatban úgy valósítják meg, hogy a parancsolt és az aktuális hőmérséklet közti nagy különbség esetén folyamatosan, míg kis különbség esetén (arányossági tartomány gyári beállítása: 1,5 °C, de 1,5-3°C-közt állítható) szakaszosan üzemeltetik a kazánt. A számítás alapjául a parancsolt hőmérséklet érték és az aktuális szobahőmérséklet érték szolgál. Amennyiben a két hőmérséklet-érték különbsége nagyobb az arányossági tartománynál, a készülék a teljes időciklusban bekapcsolva tartja a kazánt, ha ez e különbség kisebb - tehát az aktuális szobahőmérséklet érték már az arányossági tartományon belül van, a készülék az időciklusnak csak egy részében kapcsolja be a kazánt.

A padlófűtés szabályzása a rendszer nagy hőtehetetlensége - lassúsága - miatt nehezebb kérdés, minden esetben az adott rendszertől függ. Ezért az illesztést egy kis próbálgatással lehet a legjobban megtenni. A javasolt ciklus 3, amely 20 perces ciklusidőt eredményez. Minimum bekapcsolási időtartam a gyári érték (1 perc) helyett 2, 3...5, próbálkozással dönthető el, melyik a legmegfelelőbb. Fontos tudni, hogy a termosztát beállítását nem átmeneti időszakban kell elvégezni, hanem téli időszakban, mert ekkor a legfontosabb a pontos működés.