Honnan tudhatom, hogy megbízható-e egy szén-monoxid vészjelző?

Sokféle szén-monoxid-riasztó van forgalomban a piacon. A CO riasztón vagy a csomagoláson található “CE” és az “EN 50291:2010 szerint tanúsítva” jelölések jó sorvezetők, ezek nélkül nem érdemes megvenni a szén-monoxid vészjelzőt.

A közelmúltban azonban egy hazai, független laboratórium megvizsgálta a piacon kapható jelentősebb szén-monoxid-riasztókat is. Minden típusból 3 darabot vizsgáltak meg, így nem csak azt tudták megállapítani, hogy mennyire megbízható egy-egy vészjelző, hanem azt is, mennyire megbízható a gyártás folyamata.

A vizsgálat alapján a Megatherm Kft. Szerelvénycentrumaiban kapható Honeywell H450EN minden téren megbízható szén-monoxid-vészjelzőnek bizonyult: Egyszer sem adott téves riasztást. Minden vizsgált szén-monoxid-sűrűség esetén mindhárom Honeywell H450EN az előírt időn belül, közel azonos időben jelzett. A vizsgálatról a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika (VGF Szaklap) számol be részletesen (VGF Szaklap, 2013.szeptember: Mennyire használhatók a CO-riasztók?)

A Honeywell H450EN CO-riasztó minden, a szén-monoxid vészjelzőkkel szembeni elvárást teljesít: nem ad téves riasztást; ha kevés szén-monoxid van a levegőben, megfelelő idő után akkor is mindig jelez; ha viszont sok a levegőben lévő szén-monoxid, akkor azonnal vészjelzést ad.

A H450EN szén-monoxid vészjelzőt nagy pontosságú ipari rendszerekben is alkalmazott önkalibráló érzékelővel látják el, a gyártás során kétszer is szén-monoxiddal tesztelnek minden egyes CO-vészjelzőt. A készülékben nem kell elemet cserélni, és a magyar nyelvű feliratok és használati útmutató segítségével könnyen kezelhető.

Saját és családja biztonsága érdekében ne próbálkozzon olcsó, de megbízhatatlan CO-riasztó készülékekkel!