Hőleadó rendszer (radiátor, padló- és falfűtés…)

Építkezni szeretnék! Kihez forduljak, ki segít eldönteni, hogy mi számomra a legmegfelelőbb? (2.rész)

Az előző alkalommal ismertettem milyen fontos a jól kiválasztott hőtermelő berendezés, nos fűtési rendszerünk másik végpontja legalább ilyen fontos, és ez a leginkább szembetűnő mindenki számára.

 
Hőleadó rendszer
A hőleadókat két nagy csoportba soroljuk. Az egyik; a konvekciós (levegőmozgással járó hőcsere), a másik; a sugárzó (felületek közötti hőcsere a köztük lévő tér felmelegedése nélkül) fűtésen alapul. A konvekciós fűtés tapasztalatom szerint mindenki számára könnyen érthető, a sugárzó fűtés esetében azonban nehezen feldolgozható, hogy „mitől lesz meleg” a lakásban, ha azt nem melegítjük föl. Erre egy mindenki számára könnyen elvégezhető és már valószínűleg tapasztalt kísérletet szoktam ajánlani.

Egy napsütéses téli napon menjünk a szabadba, egy olyan helyet keresve ahol egymáshoz közel van árnyékos és napos hely. A hőmérséklet 0°C körüli, (tehát viszonylag hideg), a napon állva azonban érezzük a nap melegét az arcunkon, vagy esetleg még melegünk is lesz az öltözékünk miatt. Pár lépésre azonban az árnyékban nem csak a napsugarak simogató melege szűnik meg, hanem egy idő után fázni is kezdünk. Ez az átélt csoda a nap sugárzó hatásának köszönhető, anélkül melegít fel a nap, hogy a levegő hőmérséklete változott volna. Remélem, mindenki számára segít megérteni ezt tulajdonságot. Ugyanez alkalmazható lakásunk fűtése kapcsán is. Alapjában véve minden hőleadó rendelkezik mind a két típusú hőátadással, eltérés ezek arányában van. Minél inkább tolódik a sugárzó fűtés felé, annál inkább csökken a fűtési közeg hőmérséklete.

Az ismertebb rendszerek:

Radiátoros rendszer

Ez a rendszer kb. 80%-ban konvekciós, 20%-ban sugárzó. Egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen és pontosan szabályozható rendszer, ennek alapján megfelelő technológia alkalmazásával gyorsan reagál a kívánt hőmérsékleti beavatkozásra. Igen nagy előnye továbbá, hogy elterjedt technológia lévén könnyen található olyan mester, aki felkészült szakember. Továbbá jelenleg az ár érték arány is kedvez ennek a rendszernek. Anyagát tekintve lehet acéllemez és alumínium radiátor, valamint van egy egyre inkább elterjedő változata az ún. törölközőszárító radiátor, ami a mai fürdőszobák elmaradhatatlan kelléke.
A Megatherm Kft. kínálatában mindhárom típusból a legjobb műszaki szempontoknak megfelelő radiátorok vannak. A Star radiátor acéllemezből készült, esztétikai megjelenése mellet kiemelendő, hogy olyan tartószerkezettel kerül forgalomba, amivel jobban besimul a mögötte lévő síkba. Lekerekített élei és sűrűbb rácsozata lévén csökkennek a kisgyermek-balesetek veszélyei. Felülete foszforilát kezelés után valóban fehér színű (RAL 9010) kétszeres festék réteggel készül. Az alapanyag, pedig 1,25 mm vastag acéllemez. Szlogenünk is ezt sugallja „a családok biztonságos radiátora”.
Van még egy igen fontos tulajdonsága, ami egyedülálló a hazai piacon, mégpedig az, hogy már 200 mm építési magasságú sorozatban is kapható. Ez igen előnyös az alacsony parapet magasságú üvegezett felületek előtti fűtésre. A méretválaszték 400 mm – től 2000 mm – ig 100 mm es lépésközzel, míg 2200 mm – től 3000 mm-ig 200 mm lépésközzel kapható, ami lehetővé teszi a pontosan méretezett hőveszteség pótlását.
A Best radiátor család alumíniumból készül. Ezekre jellemző, hogy kedvezőbb a hőleadása, panellakások felújításakor előnyösek a tulajdonságai. Fontos azonban, hogy nem ajánlott egy rendszeren belül alumínium és acéllemez radiátor használata, mert elektromos kisülés következtében ilyen esetben az alumínium radiátor kilyukadhat.
A Best tagosítható radiátor 1 - 12 tagszámig gyárilag előszerelten rendelhető. Igen nagy előnye más alumínium-radiátorokkal szemben, hogy tagonként egy darabból készülnek. A Betatherm radiátorok igen széles formaválasztékban kaphatók. A Megatherm Kft. kínálatában elsősorban a törülköző-szárító radiátorok ilyen típusúak. Formai tervezése, minőségi megmunkálása révén igen kedveltek ügyfeleink körében. Kialakításuk, formagazdagságuk révén mindenki a számára legmegfelelőbb radiátorral szépítheti otthonát.

Padlófűtés
Ez a rendszer kb. 50% - 50%-ban konvekciós és sugárzó fűtés. Előnye, hogy folyamatos, egyenletes meleget biztosít, alkalmas alacsonyabb hőmérsékletű közeggel való üzemelésre, ami energia megtakarítást eredményezhet. Itt kell először megemlítenem egy igen fontos fizikai tulajdonságot, amit oxigén diffúziónak hívnak. A levegőben lévő oxigén ugyanis behatol a különböző szerkezeteken és vezetéken keresztül a fűtési közegbe, itt reakcióba lép a különböző fémionokkal (korrózió) és ún. vörösiszapot alkotva eltömíti a rendszert, valamint tönkreteszi a készüléket. Hallhatunk olyan vezetéktípusról, amely diffúziómentes, ami nagymértékben csökkenti ezt a jelenséget. Ezért hosszútávon mindenképpen kifizetődőbb olyan rendszerben gondolkodni, ami megoldást nyújt erre a problémára.

Fal- illetve mennyezetfűtés
Ez a rendszer kb. 20%-ban konvekciós, 80%-ban sugárzó fűtés. Igen alkalmas alternatív energiaforrással történő rendszer kialakítására. Előnye, hogy alacsonyabb levegő-hőmérséklet mellett biztosítható ugyanaz a komfortérzet.

Tóth László
Épületgépész-mérnök