Műanyag fűtési- és melegvízcsövek: 95°C, 10 bar

Tényleg igaz? 

Műanyag fűtési- és melegvízcsövek: 95°C, 10 bar...


falfűtés, padlófűtés, melegvíz cső
 
Legyen az PEX EVOH, vagy alumíniumbetétes PEX, PE-RT csővezeték, szinte minden épületgépészeti műanyag csővezetéken ott pompázik a címben találhatóhoz hasonló hőmérsékleti és nyomásérték, mintegy alátámasztva az adott termék kiváló minőségét.
Azt is hozzá szokták tenni, hogy “a cső várható élettartama 50 év”. (Azért pont ennyi és nem 51 vagy 63, mert ez hazánkban az épületek tervezési élettartama, vagyis ez lényegében azt szándékozik üzenni, hogy “a cső is addig kitart, amíg az épület”, azaz szinte öröklétet nyerünk e kiváló termékkel.)
 
Azonban fontos tudni, hogy ezek az értékek nem egyidejűleg értendők! Önmagában igaz lehet, hogy a csővezeték kiáll akár 10 bar nyomást is (az jó sok ám...). Igaz lehet, hogy kibír 95°C hőmérsékletet. És az is, hogy a csövünk akár 50 évig is használható lesz. De ez a három érték együtt és egyszerre –jelen ismereteink szerint- sosem igaz. 
Tehát 10 bar nyomáson a hőmérséklet nem lehet 95°C (illetve nem javasolt), és ha mégis így üzemeltetnénk egy csövet, annak az élettartama nem 50 év lenne, hanem valószínűleg sokkal közelebb állna az 50 naphoz... A csővezetékek részletes vizsgálatakor élettartam-diagramok készülnek, amelyek tanulmányozásából az derül ki, hogy minél magasabb a hőmérséklet és a nyomás, annál rövidebb a cső várható élettartama.
És hogy 50 év? Hát, lehet... De ilyen valós vizsgálat igazából még nem készülhetett, hiszen még nem is igen gyártanak 50 éve nyomásálló melegvizes műanyag csővezetékeket (és már 20 éve is ezzel reklámozták őket a gyártóik)... Ez egy laboratóriumi érték, amelyet egy néhány napos, hetes tesztidőszak után állapítanak meg becsléssel annak alapján, hogyan reagált a csővezeték a tesztidőszak igénybevételére. 
 
Szóval, kicsit olyasmi ez, mint hogy Moszkvában Mercedes-eket osztogattak. Van benne valami, csak nem pont úgy...
 

De akkor most szedjük ki még időben a csöveket a falból, padlóból?? Vagy ne is vegyünk ilyen csöveket?

 
Korántsem mondanánk. Az eddigiek célja csupán a tisztánlátás megteremtése volt. Azonban a fűtésre, padló- és fal-vagy mennyezetfűtésre, használati hideg vagy meleg víz vezetésére felhasznált műanyag alapú csővezetékeket általában lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten (40-75°C) és nyomáson (1-4 bar) üzemeltetjük, és itt már valóban igazak lehetnek a hosszú élettartamra való utalások. Főként a modern fűtési rendszerekben, kondenzációs gázkazánnal vagy hőszivattyúval üzemeltetett ún. alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekben (padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés) kiválóan alkalmazhatók, sőt igazából nem is nagyon van más megoldás helyettük bizonyos alkalmazásokban.
 

Vannak ugyanakkor meggondolandó esetek, alkalmazások is.

 
Ezek közül az első a használati vizes alkalmazásterület, azon belül is főleg a használati meleg víz (ha valaki nagyon szereti a jó forró vizet a kádban, zuhanyzóban)... Itt ugyanis relatíve magas nyomás (5-6 bar, vagy akár több is) lehet, és a hőmérséklet is lehet 60 fok is. Ez tehát a fentiek alapján már viszonylag magas szintű nyomás-hőmérséklet terhelést jelent egy műanyag cső számára, meggondolandó az alkalmazása. Igaz, az energiatakarékosság napjainban egyre fontosabbá válik, ami várhatóan “lehűti a kedélyeket” a sarokkádnyi forróvíz téren is.
Szintén kérdéses lehet a műanyag csövek alkalmazása a kevésbé modern fűtési rendszerekben, például az alacsony szinten szabályozható vegyestüzelésű kazánok mellett, ahol a hőmérséklet magasra is felfuthat, illetve a régi, 90/70°C méretezésű főleg gázkazános fűtési rendszerekben, szintén az esetlegesen magas hőmérséklet miatt.
Ezekben az alkalmazásokban, illetve ezek bizonyos eseteiben célszerűbb lehet a békesség kedvéért fém csővezetékeket használni (rézcső, rozsdamentes cső, vagy szénacél cső présfittingekkel).