Általános szerződési feltételek

Az Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) a Megatherm Kereskedelmi Kft.

·    Vállalkozás neve: Megatherm Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

·    Székhely: 2030 Érd, Bajcsy-Zsilinszky u. 135.

·    Cégjegyzékszám: 13-09-071461

·    Adószám: 12098934-2-13

·    Bejegyző cégbíróság neve: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága

Elérhetőségek:

·    E-mail: info@megatherm.hu

·    Telefon: +36 (23) 372-007

és a Megatherm Kft. által nyújtott elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokat igénybe vevő Ügyfél (Vevő, Ön) jogait és kötelezettségeit tartalmazza.

Kérjük, figyelmesen olvassa, el az általános szerződési feltételeket mielőtt leadná a megrendelését, mivel annak teljesítése az alábbiakban található szerződés alapján történik.

A tárhely szolgáltatást a Megatherm Kft biztosítja.
Tartalomjegyzék

·         Általános tudnivalók

·         Regisztráció, adatok védelme

·         Jelszókezelés és változtatás

·         Böngészés az áruházban

·         Megrendelés feladása (vásárlás folyamata)

·         Levelezés, vélemények, panaszkezelés

·         Jótállás, szavatosság

·         Fogyasztónak minősülő vásárlók elállási joga

·         Hírlevél

·         Fogalommeghatározások

·         Szerződés megszűnése

·         Általános Szerződési Feltételek egyoldalú módosítása

·         Fogyasztói panaszügyintézéssel kapcsolatos információk

·         Vegyes rendelkezések1.   Általános tudnivalók

 

1.    Az ÁSZF területi hatálya: Jelen ÁSZF hatálya kiterjed a Megatherm Kft. és a Megrendelő közötti valamennyi, Magyarország területén létrejött jogügyletre. A webáruházban rendelt termékek (áruk) esetében a szerződés létrejöttének helye minden esetben Magyarország.
Jelen ÁSZF minden olyan adásvételre és szolgáltatás igénybevételre kiterjed, melyet Ön mint vevő a Megatherm Kft. Webáruházból történő megrendeléssel kezdeményez.
A Megatherm Kft Webáruházban történő vásárlás elektronikus úton lehetséges, Interneten keresztül a kiválasztott termékek kosárba helyezésével és a megrendelési folyamat végig vitelével. A Webáruházban leadott rendeléseket ügyfélszolgálatunk rögzíti, és minden esetben e-mailben visszaigazolást küld Önnek.

2.    A Megatherm Kft Webáruházban böngészni szabadon, regisztráció nélkül is lehet. A vásárlás sem kötött regisztrációhoz. Az áruházban mindenki jogosult vásárolni, aki 18. életévét betöltötte és elfogadja jelen ÁSZF feltételeit.

3.    Az áruházban található termékadatok, fotók, leírások a Megatherm Kft. tulajdonát képezik, ezért azok összegyűjtése, lementése, tárolása csak a Megatherm Kft előzetes engedélyével lehetséges. A megjelenített képek illusztrációk és eltérhetnek a valóságtól.

4.    A megrendelés leadása után néhány percen belül a megrendelés beérkezéséről rendszerünk automata nyugtázó levelet küld a Vevőnek. A megrendelés beérkezését visszaigazoló üzenettel a felek között a szerződés létrejön. Ha a szerződés megkötésére a fogyasztó tett ajánlatot, a fogyasztót a szerződés megkötése előtt megilleti az ajánlat visszavonásának joga, ami a szerződés megkötésére kiterjedő ajánlati kötöttséget megszünteti. A megrendelést és annak adatait, a teljesítés várható időpontját a Megatherm Kft. egy külön, második e-mailben igazolja vissza a Vevő számára. A visszaigazolt rendelést Ön a teljesítésig (szállításra átadásig) az ügyintézőnk segítségével (telefonon: 06-23-372-007, vagy emailen: rendeles@megatherm.hu) módosíthatja. A Felek között a rendelés leadásával és annak a Megatherm Kft. általi visszaigazolásával magyar nyelven létrejött szerződés, írásba foglalt szerződésnek minősül. A szerződésre vonatkozó adatokat a Megatherm Kft elektronikusan iktatja, és annak létrejöttét követő 5 évig őrzi. Azok a vevők, akik regisztrációval rendelkeznek, és azzal belépve vásárolnak, az iktatott szerződéseket megtekinthetik ezen megőrzési idő alatt az áruházban a bejelentkezést követően a saját fiókjaikban a rendelés menüpontban.

5.    A megrendelések teljesítési idejét a rendelés visszaigazolás tartalmazza. A raktárkészlet függvényében ettől eltérhet a tényleges teljesítési idő, azonban erről Vevő tájékoztatást kap e-mailben vagy telefonon

6.    Árak: Az áruházban feltüntetett árak érvényes bruttó fogyasztói árak és minden esetben magyar forintban értendők. A feltüntetett árak nem minősülnek közvetlen ajánlattételnek, azok alapján a Megatherm Kft. ajánlati kötöttsége nem áll be. A Megatherm Kft.-t ajánlati kötöttség nem terheli, a megrendelés második e-mailben történő visszaigazolást követően azonban a rendelés fizetendő végösszege nem változik.
A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, hogy áruházunkban technikai hiba miatt a piaci ártól jelentősen eltérő téves ár, vagy a ténylegestől eltérő tulajdonság jelenik meg a termék mellett. Ilyen esetben a tényleges fogyasztói árról/ terméktulajdonságról a Megatherm Kft. a második e-mailben értesíti a vevőt. A vevő a részére megküldött információk birtokában jogosult eldönteni, hogy a módosított ajánlatnak megfelelően a vételi ajánlatát fenntartja-e. Amennyiben a vevő ajánlatát nem tartja fenn, úgy a szerződéstől bármelyik fél jogosult indokolás nélkül írásban elállni.
A megrendelés második e-mailben történő visszaigazolása előtt téves adatok (ár, tulajdonságok stb.) esetén egyeztetés végett telefonon (vagy e-mail-ben) is megkeressük Önt. Az esetleges elírásokból eredő károkért cégünk nem vállal felelősséget. A Megatherm.hu webáruház önálló üzletként működik, ezért a megatherm.hu webáruház oldalán megjelenő termékek árai a Megatherm szerelvénycentrumaiban kínált áraktól eltérhetnek. 

2.    Regisztráció, adatok védelme

1.    A Megatherm Kft webáruházában a vásárlás történhet regisztrációval és regisztráció nélkül is. A regisztrációval vagy a vásárlással a vásárló elfogadja a Megatherm Kft. Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatójában foglalt feltételeket az ÁSZF 4.7. pontjában foglaltak szerint. Az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató elérhető az alábbi linken: Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató
A regisztráció során csak a felhasználói név és e-mail cím megadása szükséges. A számlázáshoz szükséges megadni: név, irányítószám, település, utca, házszám, valamint a szállításhoz a szállítási adatokat: név, irányítószám, település, utca, házszám, valamint kérjük, adja meg telefonos elérhetőségét a rendelés teljesítéséhez szükséges kapcsolattartáshoz. Ha a Webáruházunkban cégként vásárol, kötelező megadni a cég adószámát is. Azonos e-mail címmel csak egyszer lehet regisztrálni! A regisztráció nélkül vásárlóknak a rendelés feladása előtt szükséges megadniuk a számlázáshoz, a szállításhoz és a kapcsolattartáshoz szükséges előbb felsorolt személyes adatokat.

2.    Az adatok megadását követően a rendelések feladása lehetővé válik, valamint a regisztrált vásárlók számára számos kényelmi funkció is elérhető lesz, amelyek Bejelentkezést követően a Fiókom menüpontban érhetőek el. Ilyen kényelmi szolgáltatás például a rendelés teljesítési folyamatának nyomon követése. Kényelmi szolgáltatásait a Megatherm Kft folyamatosan fejleszti.

3.    A Vevő illetve rendelés adatokat az Megatherm Kft Webáruház védett, biztonságos adatbázisban tárolja, és megőrzi, azokat harmadik félnek nem szolgáltatja ki, kivéve amennyiben ez szerződéses feladatainak teljesítéséhez (pl. szállítás), vagy szerződésből eredő követeléseinek érvényesítéséhez (pl. ügyvédi felszólítás) szükséges. Ekkor azonban ezen harmadik személyek a cégünk által átadott személyes adatokat más célra semmilyen módon nem jogosultak felhasználni, illetve további személyeknek átadni.
A személyes adatok felhasználása a hatályos jogszabályokban foglalt rendelkezések maradéktalan betartása mellett, azoknak megfelelően történik.
A webáruházon történő vásárláshoz szükséges Adatkezelési és védelmi tájékoztatót megismerve részletesebben megismerheti adatvédelmi politikánkat. Az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató az alábbi linken érhető el: 
Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

4.    Tájékoztatjuk, hogy az e-mail címe vásárlói elégedettség-felmérés céljából, közvetlen üzletszerzési céllal is kezelésre kerül, mely ellen elérhetőségeinken tiltakozhat. E-mail címét az Árukereső (Online Comparison Shopping Kft. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.) a kérdőíves felmérés céljából adatfeldolgozóként tárolja.

5.    A vásárlók e-mail címének tárolására az Árukereső (Online Comparison Shopping Kft. (1074 Budapest, Rákóczi út 70-72., Adószám: 24868291-2-42, Cégjegyzékszám: 01-09-186759) adatfeldolgozó megbízással rendelkezik a Megbízható Bolt Programhoz kapcsolódó vásárlói elégedettség-felmérés céljából. Az itt történő vásárlások után a vásárló e-mail címe az Árukereső részére továbbításra kerül. Az adattovábbítás célja: vásárlói visszajelzés igénylése és megjelenítése. Az adatfeldolgozásra így továbbított átadott e-mail címet, mint személyes adatot utasításunkra az Online Comparison Shopping Kft. kezeli, megfelelő írásbeli szerződés és adatvédelmi feltételek mellett.
Az adatok kezelésével és biztonságával kapcsolatban az Árukereső adatvédelmi tájékoztatója ad részletes információt.
https://www.arukereso.hu/static/adatvedelem.html

3.   Jelszókezelés és változtatások

1.    Elfelejtett jelszó: Ha elfelejtette a jelszavát, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal (elérhetősége: ugyfelszolgalat@megatherm.hu). Ügyfélszolgálatunk a regisztrációkor megadott e-mail címre megküldi az Ön új jelszavát. Minden ilyen esetben javasoljuk, hogy belépést követően módosítsa jelszavát.

2.    Felhívjuk figyelmét arra, hogy a regisztrációkor megadott jelszavát bizalmasan kezelje, ne adja át arra illetékteleneknek. A Megatherm Kft nem felel az így keletkezett téves szállításokért és károkért.

3.    A Megatherm Kft minden esetben az Ön által megadott számlázási és szállítási adatokkal dolgozik. A rendelés leadása után kizárólag csak ügyintézőnkön keresztül módosíthatja a megadott szállítási és számlázási adatokat. Ezért fontos, hogy az adatok pontosak legyenek. Ez garantálja ugyanis az áru pontos célba érkezését és a pontos számlázást.
Hibásan leadott, vagy teljesített megrendelések esetén a korrigálás érdekében vegye fel a kapcsolatot vevőszolgálatunkkal telefonon, vagy e-mailben munkanapokon 7:30 és 16:30 között az alábbi elérhetőségeken:

§  Telefon: +36 23 372-007

§  Email: ugyfelszolgalat@megatherm.hu

4.   Böngészés az áruházban

1.    Áruházunk áruválasztéka talán a legszélesebb épületgépészeti és szaniter cikk kínálatot nyújtja a hazai internetes áruházak között. Többezer féle árucikk Vevőink teljeskörű kiszolgálása érdekében az olcsóbb árfekvésű termékektől a luxus igényeket kielégítő típusokat is tartalmazza. Cégünk arra törekszik, hogy minden termékkategóriában biztosítsa ezt a maximális kínálatot. Választékunk naponta frissül, bővül, illetve a megszűnt termékek kikerülnek az áruházból.

2.    Termékeinket a képernyő bal oldalán található kategóriákban választva találhatja meg termékkategória szerint, vagy használhatja keresőnket, ahol egy vagy több kulcsszót megadva kilistázzuk a kínálatunkban található termékeket.

3.    A terméklisták az Ön képernyőméretéhez igazodva megjeleníthetnek 6-12-30 vagy 60 terméket egyszerre. Ez kiválasztható minden terméklista láblécében a megfelelő számra kattintva az Oldal (termék) felirat jobb oldalán. A kijelzett ár „bruttó” fogyasztói ár, amely tartalmazza az Általános Forgalmi Adót (ÁFA) is, ill. a magyar hivatalos fizetőeszközben (Forint) van meghatározva. A terméklisták rendezése lehet ár, gyártó, cikkszám, akciós termékek vagy ABC szerinti, a Vevő választása alapján.

5.   Megrendelés feladása (vásárlás folyamata)

1.    A megrendelni kívánt termékeket egy virtuális kosárban kell gyűjteni. A termékek kiválasztása a baloldalon található tematikus menüpontokból lehetséges, a megjelenő terméklistát tovább lehet szűrni a fejlécben elhelyezett szűrőkkel. Az így leszűkített terméklistában a kívánt terméket az adatlapon elhelyezett kosár feliratra kattintással behelyezhetjük a kosarunkba, ha egy termékből több darabot szeretnénk vásárolni a kosárra kattintás előtt a kosár felirat mellett található szám beviteli mezőben a kívánt mennyiséget beírhatjuk, és a kosár gombra kattintva ez a darabszám kerül a kosarunkba. Ha a termékről bővebb információt szeretnénk kapni a részletek feliratra vagy a termék képre kattintva a termék adatlapjára jutunk, az adatlapon a vásárlás a kosárba gombra kattintással lehetséges.

2.    Ezt követően Ön tovább vásárolhat Web áruházunkban. Miután minden vásárlásra szánt terméke behelyezte a kosárba, a fejlécben lévő kosár gombra kattintva ellenőrizheti a kosár tartalmát. Innen ezt követően tovább mehet a Pénztárba, kosarába vagy folytathatja a vásárlást. Ha a pénztárt választja, és már előzőleg bejelentkezett akkor a regisztrációnál megadott adatokkal kitöltött adatlapot láthatja és a 5.5-5.8 pont szerint végig tud menni a vásárlási folyamaton. – ha az eddigi böngészése során még nem regisztrált és regisztráció nélkül szeretne vásárolni a pénztár első oldala töltődik be ahol ki kell tölteni az adatlapokat, ezek utána a 5.5 –es (fizetési- és átvételi mód választása) pont szerint tudja folytatni a vásárlási folyamatot.

3.    A pénztár oldalon számokkal jeleztük a vásárlási folyamat lépéseinek számát, és azt is, hogy éppen az adott képernyőn a Vevő hol tart a vásárlási folyamatban.


      1. Fontos információk a megrendelés leadását megelőzően:

Személyes átvétel:

Ha Ön a terméket nem azon a telephelyen veszi át, ahol a weboldalon szereplő adatok szerint készleten van, az növeli a szállítási határidőt, ilyenkor a normál (azonnali) átvétellel szemben további 4-7 munkanappal érdemes számolni.

- Ilyen esetben megrendelését kizárólag csak a megrendelés teljes összegének előre történő kifizetése esetén tudjuk véglegesíteni

- A termék(ek) átszállítása a kiválasztott átvételi helyre csak az ellenérték (díjbekérő alapján történő) kifizetése után történik meg, a 4-7 munkanap ettől a dátumtól értendő

Csomagküldés:

A csomagküldések kizárólag két nagykereskedelmi telephelyünkről történnek. Ha ezekre más telephelyünkről kell visszaszállítani a feladandó árut, arra szintén a fentiek érvényesek mind határidő, mind az előre való kifizetés tekintetében.

Készleten lévő státuszú termékek:

A megtekintés illetve a megrendelés elküldésének pillanatában érvényes a státusz, a megrendelések a beérkezés sorrendjében kerülnek feldolgozásra. Ennek következtében a korábban mások által elküldött megrendelések miatt ritkán, de érvényét veszítheti a státusz. Különösen akkor áll fenn ez a veszély, ha csak kevés telephelyünkön és kevés mennyiség áll rendelkezésünkre a lenti telephelyi készletinformációk szerint.

A megrendelések a visszaigazolásunk által válnak véglegessé.

Rendelhető státuszú termékek:

A "rendelhető" státuszú termékek esetében -a számos hiánycikk miatt- kérjük, szíveskedjék érdeklődni a termék várható elérhetőségéről. Jelenleg ez néhány naptól akár több hónapig is terjedhet a gyártók szállítóképességétől függően.

Megjegyezzük, hogy személyes átvétel esetén kollégáinktól szaktanácsot is kérhet.

Pl. gyakran előforduló eset, hogy a termékhez szükséges (vagy ajánlott) kiegészítőket, tartozékokat Ön nem rendeli meg, melyre munkatársaink felhívhatják figyelmét. Így esetleg nem kell újból foglalkoznia azok megrendelésével.

4.    Első lépés, ha még nincsen kitöltve a szállítási adatlap, akkor a szállítási adatok megadása. Az oldalon minden adat kitöltése kötelező az adószámot leszámítva. Ugyanakkor, ha Ön cégként vásárol, akkor az adószám megadása is kötelező! Hibás kitöltés esetén Webáruházunk figyelmezteti Önt. A következő lépéshez nyomja meg az oldal alján található KÖVETKEZŐ LÉPÉS gombot.

5.    Második lépésben kérjük kiválasztani a fizetési módot. Az alábbi fizetési módokat lehet kiválasztani:

§  Személyes átvétel az Üzletben, fizetés készpénzzel vagy bankkártyával
Üzletünkben készpénzfizetés vagy bankkártyás fizetés után átveheti a megrendelt terméket.
Telefonon és e-mailben értesítjük, hogy mely időponttól veheti át a megrendelt terméket. A kívánt átvételi helyen készleten lévőként megjelölt áru(ka)t –előre történő kifizetés hiányában- visszaigazolásunktól számított négy munkanapig tatjuk érvényben. Amennyiben a visszaigazoló levelünk utáni negyedik munkanapig az árut nem veszi át, megrendelése automatikusan törlésre kerül. Ha Ön előre tudja, hogy hosszabb időre van szüksége az átvételre, kérjük előre fizetéssel adja le rendelését.

§  Személyes átvétel az üzletben, előre utalás után
Üzletünkben átveheti a megrendelt terméket miután bankszámlánkra megérkezett az átutalása.
Telefonon és e-mailben értesítjük, hogy megérkezett az utalása és, hogy mely időponttól veheti át a megrendelt terméket. A kifizetett árukat legfeljebb 14 napig ingyenesen tároljuk. Ezt követően a megfizetett vételár a vevő részére visszautalásra kerül.
A banki utalással felmerülő költségek minden esetben a Vásárlót terhelik. Kérjük, hogy az utalással felmerülő költségekről a számlavezető bankjuknál tájékozódjanak!
Felhívjuk a személyes átvételt választó Vásárlóink figyelmét, hogy a webáruházban a termékeknél feltüntetett „készletről átvehető” megjelölés tájékoztató jellegű, több üzletünk raktárkészlete alapján automatikusan generált felirat. Mivel az átvételi pontra történő átszállítás időigényes lehet, ezért kérjük mindenképp várja meg a megrendelés visszaigazolást az átvétel előtt, mert a visszaigazolásban tájékoztatjuk arról, hogy mikortól vehető át a megvásárolt termék a kiválasztott üzletben!

§  Házhoz szállítás, előre utalás után
A szállítási adatoknál megadott magyarországi címre kiszállítjuk a megrendelt terméket miután bankszámlánkra megérkezett az átutalása.
Telefonon és e-mailben értesítjük, hogy megérkezett az utalása és hogy mely napon kerül kiszállításra a megrendelt terméket. Felhívjuk a T. Vásárlók figyelmét, hogy a termék vételárának megfizetésére az értékesítést követő 10 munkanapon belül van lehetősége, ezt követően nem tudjuk garantálni, hogy a megrendelt termék továbbra is elérhető lesz. A vételár megfizetésének napja az a nap, amikor az átutalt összeg Vállalkozásunknál lekönyvelésre kerül (ami a Vállalkozásunk bankszámlájára történő beérkezést követő munkanapon történik meg. A banki utalással felmerülő költségek minden esetben a Vásárlót terhelik. Kérjük, hogy az utalással felmerülő költségekről a számlavezető bankjuknál tájékozódjanak!

§  Házhoz szállítás, utánvéttel
A szállítási adatoknál megadott magyarországi címre kiszállítjuk a megrendelt terméket, fizetés a futárnál készpénzben! Felhívjuk a kedves Vásárlók figyelmét arra, hogy utánvéttel történő fizetésre (kiszolgálással egyidejűleg történő fizetésre) kizárólag a legfeljebb bruttó 480.000,-Ft értékű vásárlás esetén van lehetőség! Telefonon és e-mailben értesítjük, hogy mely napon kerül kiszállításra a megrendelt terméket. A házhozszállításról lásd még részletesebben az 5.6 és 5.8 pontokat, valamint a házhozszállítási információkat.

Felhívjuk kedves Vásárlóink figyelmét, hogy a vételár kiegyenlítése kizárólag magyar forintban lehetséges! Banki átutalás esetén a teljesítés a társaságunk lentebb jelzett pénzforgalmi számlájára történhet, mely számla devizaneme HUF. Banki utalás, illetve bankkártyás fizetés esetén a felmerülő banki költségek minden esetben az Ügyfelet terhelik! Kérjük, hogy az utalással, illetve a bankkártyás fizetéssel felmerülő költségekről a számlavezető bankjuknál tájékozódjanak!
A termékszámlát a Megatherm Kft. állítja ki.

§  Adószám: 12098934-2-13

§  Pénzforgalmi számlaszám: 10950009-00000002-50510124 UniCredit Bank

§  Székhelye: 2030 Érd, Bajcsy-Zsilinszky út 135.

§  Tel: (H-P 7 óra 30 perctől-16 óra 30 percig) 06-23-372-007 (alapdíjas)

§  Fax: 06-23-372-768

6.    Kiszállítási díj: Az árak nem tartalmazzák a kiszállítás díját! A kiszállítási díj függ többek között a termékek súlyától, csomag körméretétől, fizetési módtól, ezért azt webáruházunk nem tudja előre- a kosár tartalmának ismerete nélkül- automatikusa kiszámítani. Ezért, hogy Ön előzetesen tudjon tervezni a kiszállítás díjával kérjük, tekintse meg az alábbi linken irányadó kiszállítási díjtáblázatunkat. Az itt feltüntetett díjak tájékoztató jellegűek! A kollégánk által küldött visszaigazolás tartalmazza a végleges kiszállítási díjat.

A közölt szállítási díj előre történő kifizetés esetén érvényes. Az utánvétes szállítási díjak a kosár értékétől függően növekednek a szállítmány értékének 2%-a mértékben, de legalább 500 Ft-tal! 480.000 forint kosárértéktől kizárólag csak előre átutalás fizetési mód lehetséges.

Az utánvétes vásárlások konkrét  szállítási díját minden esetben visszaigazoljuk.

7.    A fizetési mód kiválasztása mellett e menüpontban Önnek lehetősége van arra is, hogy a rendelésével kapcsolatos üzenetet hagyjon számunkra. Ezt követően válassza a KÖVETKEZŐ LÉPÉS gombot. Abban az esetben, ha nem töltötte ki a fizetési módot, a webáruházunk figyelmezteti Önt erről.

A Harmadik lépésben lehetősége van leellenőrizni az eddig beírt adatokat. Amennyiben hibát talál a korábban Ön által bevitt adatokban, a megrendelés leadása előtt történő javítás érdekében visszatérhet az előző oldalakra az ELŐZŐ LÉPÉS gombra kattintva. Ezt követően az igen/nem gombra kattintva van mód elfogadni az Általános Szerződési Feltételeket, az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatót, valamint itt kerül sor az igen/nem gombra kattintva annak tudomásulvételére és elfogadására, hogy a rendelés elküldése fizetési kötelezettséggel jár a vevő számára. A linkre kattintva legördül mind az Általános Szerződési Feltételek, mind az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató. Abban az esetben, ha nem fogadja el e két dokumentumot, és a fizetési kötelezettség tudomásulvételét, akkor a rendszer automatikusan hibaüzenetet küld. Az igen gombra kattintva kijelenti, hogy Elfogadja az 
Általános Szerződési Feltételeket, ill. kijelenti, hogy megértette és elfogadja az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatót és tudomásul veszi és elfogadja az igen gombra kattintva, hogy a rendelés elküldése fizetési kötelezettséggel jár. Rendelés feladásra csak abban az esetben kerülhet sor, ha mind az Általános Szerződési Feltételek, mind az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató mind a rendelés elküldése fizetési kötelezettséggel jár elfogadásra kerül. Ha mind az Általános Szerződési Feltételek, mind az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató mind a rendelés elküldése fizetési kötelezettséggel jár elfogadásra kerülnek (tripla igen), nyomja meg a Rendelés Feladása gombot.

Webáruházunk a Rendelés Feladása gomb megnyomását követően tájékoztatja Önt, hogy az Ön rendelése feladásra került. Kérjük zárja be az üzenetet, és ezt követően, ha Ön regisztrált vásárló és bejelentkezve vásárolt az Ön saját Fiókjában nyomon követheti a Rendelése állapotát. A regisztrációtól függetlenül a megrendelés beérkezéséről visszaigazoló e-mailt kap automatikusan a rendelésével kapcsolatban a megadott e-mail címére. (Visszaigazolás Rendelés beérkezéséről).

8.    Cégünk Magyarország területén súlykorlát nélkül vállalja a saját maga által végzett házhozszállítást vagy a postai úton való megküldést. Postai szállítási mód választása esetén társaságunk fenntartja a jogot, hogy amennyiben egyéb módon hatékonyabban tudja az árut házhozszállítani, úgy erről a vásárlót tájékoztassa és a vásárló kérése esetén a szállítási díj érintetlenül hagyása mellett ezen egyéb módon (akár saját maga útján történő fuvarozással) teljesítsen. Cégünk az országhatáron kívülre nem vállal sem házhozszállítást sem postai úton történő megküldést. A megrendelt áruk külföldre történő szállítását a Vásárlónak saját költségen, saját magának kell megszerveznie!

Kérjük, hogy mind személyes átvételnél, mind házhozszállításnál vagy postai átvételnél a csomag, csomagolás és a áru sértetlenségét az üzlet kollégái/ kézbesítő előtt szíveskedjék ellenőrizni! Ha a csomagon/csomagoláson sérülést lát, vetessen fel jegyzőkönyvet, és ne vegye át a csomagot, személyes átvételnél lehetőség szerint kérje annak cseréjét! Ha sérült árut kapott, vagy azt feltételezi, hogy a csomag tartalma sérült, kérjük, az áru átvétele előtt jelezze azt a Megatherm Kft-nek vagy a szállítást végző vállalkozónak  és rögzítsék ezt a szállítólevélben, személyes átvétel esetén a bolti alkalmazottnak jelezze és ha az áru sértetlenségének ellenőrzése a helyszínen nem lehetséges, rögzítsék a csomagolás sérülését és a sérült áru lehetőségét jegyzőkönyvben! Amennyiben postai kézbesítés/házhozszállítás esetén a szállító a csomag tartalmának ellenőrzését valamilyen okból kifolyólag nem várja meg, vagy a személyesen átvett áru csomagolása sértetlen és az áru bolti ellenőrzése nem lehetséges, kérjük akkor is szíveskedjen haladéktalanul, de legkésőbb az átvételét követő 3 napon belül ellenőrizni a megküldött/átvett termék (áru) sértetlenségét és szíveskedjen az áru fizikai sérülését haladéktalanul jelezni a Megatherm Kft. felé! Utólagos reklamációt a csomag és az áru fizikai sérüléséről jegyzőkönyv/feljegyzés nélkül, valamint az áru fizikai sértetlensége átvételkori, de legkésőbb az áru átvételét követő 3 napon belüli ellenőrzésének és bejelentésének elmulasztása esetén nem áll módunkban elfogadni!

Amennyiben a Vásárló megtagadja a csomag átvételét, úgy köteles a kísérőokmányban feltüntetni az átvétel megtagadásának okát (pl. elállás). Amennyiben a Vásárló nem jelöli meg a kézbesítéskor az átvétel megtagadásának okát, úgy az Eladó felé a továbbiakban semmilyen, a termékkel vagy a megrendeléssel kapcsolatos reklamációt nem jogosult érvényesíteni. Az átvétel indoklás nélküli megtagadása esetén a szállítási költségek a Vásárlót terhelik. Az alábbi linken elérhető díjtáblázat csak tájékoztató jellegű, a tényleges fizetendő szállítási díj összegét csak a rendelés visszaigazolás fogja tartalmazni. A házhozszállítási feltételeket egyebekben a Házhozszállítási információk menüpont tartalmazza, melyek jelen ÁSZF részét képzik.

9.    Felhívjuk a figyelmét, hogy Webáruházunk választékában vannak olyan termékek, amelyekhez nem tartozik kosár, azaz nem tudja Webáruházunkban megrendelni. Ezen termékek esetében kérje, vevőszolgálatunk segítségét tel szám: 06-23-372-007, e-mail cím: ugyfelszolgalat@megatherm.hu ), vagy keresse fel az Önhöz legközelebbi Szerelvénycentrumunkat, melyeket az alábbi linkre kattintva tekinthet meg: Szerelvény Centrumaink elérhetőségeit (Elérhetőségeink)

10. Központi ügyfélszolgálat elérhetőségek, kapcsolat:

§  Vevőszolgálatunk címe: 2030 Érd, Bajcsy-Zsilinszky út 135.

§  Térkép: Érd, Bajcsy-Zsilinszky út-i Központ

6.   Levelezés, vélemények, panaszkezelés

1.    Célunk és küldetésünk is egyben, hogy vásárlóink a lehető legnagyobb kényelemmel tudják használni a web áruházunkat és a vásárlás során és azt követően is a legmagasabb szintű kiszolgálásban részesüljenek. Abban az esetben, ha nem elégedett a szolgáltatásainkkal, munkatársaink hozzáállásával, vagy bárminemű észrevétele, panasza, reklamációja lenne, kérjük, forduljon bizalommal hozzánk.

Reméljük, hogy áruházunk választékával, valamint szolgáltatásaival elégedett lesz, és további érdeklődésére számíthatunk.

7.   Jótállás, szavatosság

1.   Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003 (IX.22.) Kormányrendeletben (továbbiakban: Kormányrendelet) és a  kötelező jótállás alá tartozó tartós fogyasztási cikkek körének meghatározásáról szóló 10/2024. (VI.28.) IM rendeletben (továbbiakban: IM rendelet) foglaltaknak megfelelően, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv. (továbbiakban: Ptk.) szerinti fogyasztói szerződés esetén az IM rendelet 1. mellékletében felsorolt új tartós fogyasztási cikknek minősülő áruinkra eladási ártól függően az alábbi jótállási időt vállaljuk:


-10.000 forintot elérő, de 250.000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén 2 év;

-250.000 forint eladási ár felett 3 év.

E határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A jótállási jogokat az áru tulajdonosa érvényesítheti, feltéve, hogy fogyasztónak minősül. Amennyiben a gyártó az árura ettől kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a Megatherm Kft,-t megillető jogok átszállnak a fogyasztóra.

2.    A jótállás mellett a vásárlót megilletik a Ptk-ban rögzített szavatossági jogok is. (ld Ptk. 6:159 §, 6: 168 § )

3.    Az eladó szavatossági és jótállási felelősségéről részletesen a következő jogszabályhelyek rendelkeznek:

§  Ptk. szavatosságra vonatkozó rendelkezései (6:159 §- 6:167.§ ; 6:168. §- 6:170. § )

§  Ptk. jótállásra vonatkozó rendelkezései (6:171. §- 6: 173. § )

§  Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. Rendelet.

4.    A kellékszavatosságról, a jótállásról és a termékszavatosságról ld részletesen az 1. számú mellékletben foglalt tájékoztatást.

5.    A garanciális idő hosszára és tartamára vonatkozóan a konkrét feltételek a jótállási jegyen olvashatóak.

6.    Garanciális/szavatossági igények ügyintézésének folyamata

§  A fogyasztó jótállás iránti igényét választása szerint a Megatherm Kft. székhelyén (2030 Érd, Bajcsy- Zsilinszky út 135.), bármely telephelyén, fióktelepén és a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is bejelentheti a bejelentés formájától függetlenül.

§  A szavatossági igényét a fogyasztó szóban bejelentheti a Megatherm Kft. 2030 Érd, Bajcsy- Zsilinszky út 135. alatti székhelyén, vagy - amennyiben a megrendelt árut személyesen vette át, úgy - azon üzletben, ahol az árut átvette.

Amennyiben jótállás/ szavatosság iránti igényének bejelentését írásban kívánja megtenni, kérjük, hogy bejelentését- választása szerint postai levélként a Megatherm Kft. 2030 Érd, Bajcsy- Zsilinszky út 135. alatti székhelyére, vagy elektronikus levélként az ugyfelszolgalat@megatherm.hu email címre szíveskedjen megküldeni. A szóban érvényesített igényekről minden esetben jegyzőkönyv kerül felvételre.

§  A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket az üzemeltetés helyén javítjuk meg. Amennyiben a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el - és visszaszállításról a Megatherm Kft. gondoskodik.

§  Kérjük, hogy az ügyintézés felgyorsítása érdekében a jótállási igény érvényesítésénél szíveskedjen a jótállási jegyet és a számlát a áruhoz mellékelni. A szavatossági igények érvényesítésénél kérjük, hogy szíveskedjenek a vásárlását igazoló számlát mellékelni az igényérvényesítéshez.

8.   Fogyasztónak minősülő vásárlók elállási joga

1.    Amennyiben Ön fogyasztónak minősül, úgy tájékoztatjuk, hogy a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) 20. § -a értelmében az üzlethelyiségen kívül és a távollévők között kötött szerződés esetén a fogyasztót indokolás nélküli elállási jog illeti meg. A fogyasztó az elállási jogát

2.     

§  áru adásvételére irányuló szerződés esetén:

§  az árunak,

§  több áru vásárlása estén, ha az egyes áruk szolgáltatása eltérő időpontban történik, az utoljára szolgáltatott árunak,

§  több tételből vagy darabból álló áru esetén az utoljára szolgáltatott tételnek vagy darabnak az átvételének

§  szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szerződés megkötésének

napjától számított 14 napon belül gyakorolhatja.

3.    A fogyasztó az elállási jogát a Kormányrendelet 2. számú mellékletében található nyilatkozat minta felhasználásával vagy az erre vonatkozó egyértelmű nyilatkozat útján gyakorolhatja. Ebből a célból felhasználhatja a holnapunkon közzétett nyilatkozatmintát is. A nyilatkozatot az alábbi elérhetőségekre küldheti meg: ugyfelszolgalat@megatherm.hu.  Amennyiben olyan árut vásárolt, melyet üzlethelyiségben is értékesítünk, az elállásra vonatkozó nyilatkozatát személyesen is megteheti bármelyik üzlethelyiségünkben.

4.    Az elállási jogot meghatározott határidőben érvényesítettnek kell tekinteni, ha a fogyasztó a nyilatkozatát a határidő lejárta előtt elküldi.

5.    Ha eláll a szerződéstől, a fogyasztó köteles az árut haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni, illetve a vállalkozásnak, vagy a vállalkozás által az áru átvételére meghatalmazott személynek átadni. A visszaküldés határidőben teljesítettnek minősül, ha a fogyasztó az árut a határidő lejárta előtt elküldi. Tájékoztatjuk, hogy fenti elállási jog gyakorlása esetén az áru visszaküldésének közvetlen költségét a fogyasztó viseli, kivéve, ha a vállalkozás vállalta e költség viselését. Amennyiben a fogyasztó olyan árut vásárolt a webáruházban, melyet a Megatherm Kft. üzlethelyiségben is értékesít és a fogyasztó a Megatherm Kft. üzlethelyiségében gyakorolja az elállási jogát, jogosult az elállási jog gyakorlásával egyidejűleg az árut visszaadni a Megatherm Kft-nek. Az elállási jog gyakorlása esetén az áru fogyasztó általi átvételétől az áru Megatherm Kft. általi visszavételéig a kárfelelősség a fogyasztót terheli. Erre tekintettel amennyiben a fogyasztó által sértetlenül átvett áru sérült állapotban érkezik vissza a Megatherm Kft-hez, a Megatherm Kft. az értékcsökkenés mértékével megegyező mértékű kártérítésre jogosult. Amennyiben a fogyasztó az általa sérülésmentesen átvett árut olyan állapotban küldi vissza a Megatherm Kft. részére, hogy az már nem értékesíthető, úgy a Megatherm Kft. az áru vételárának 100%-ával megegyező mértékű kártérítésre jogosult. A Megatherm Kft. a kártérítés összegét a fogyasztó részére visszafizetendő összegből levonja, mely értékcsökkenés mértékének megfelelő összeget a Megatherm Kft. a fogyasztó részére visszafizetendő összegből levonja..

6.    Tájékoztatjuk, hogy a fogyasztó felel az áru jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért!

7.    A fogyasztó nem gyakorolhatja fentebb rögzített elállási jogát:

§  szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szolgáltatás maradéktalan teljesítése után, azonban ha a szerződés fizetési kötelezettséget keletkeztet a fogyasztó számára, csak akkor, ha a teljesítés a fogyasztó kifejezett előzetes beleegyezésével és annak a fogyasztó általi tudomásulvételével  kezdődött meg, hogy elveszíti elállási jogát, amint a vállalkozás maradéktalanul teljesítette a szerződést;

§  olyan áru vagy szolgáltatás tekintetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac vállalkozás által nem befolyásolható, az elállási jog gyakorlására nyitvaálló határidő alatt is lehetséges ingadozásától függ;

§  olyan nem előre gyártott áru esetében, amelyet a fogyasztó utasítása alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy olyan áru esetében, amelyet egyértelműen a fogyasztó személyére szabtak;

§  olyan zárt csomagolású áru tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza;

§  olyan áru tekintetében, amely jellegénél fogva az átadást követően elválaszthatatlanul vegyül más árukkal;

§  olyan vállalkozási szerződés esetében, amelynél a vállalkozás a fogyasztó kifejezett kérésére keresi fel a fogyasztót a sürgős javítási vagy karbantartási munkálatok elvégzése céljából. (Ez esetben a fogyasztó által kifejezetten kért szolgáltatásokon és a karbantartás vagy a javítás elvégzéséhez felhasznált cserealkatrészeken felül kínált szolgáltatásokra vagy árukre az elállási jog kiterjed)

8.    Kérjük Önöket, hogy elállás esetén a (terméket) árut sértetlenül, lehetőleg hiánytalan csomagolásban, az eredeti dokumentumokkal szíveskedjenek részünkre visszaküldeni! Az utóbbi körülmények megkönnyítik az ügyintézést, de nem feltételei az elállási jog gyakorlásának. Utánvétes csomagot nem áll módunkban átvenni!

9.    Elállás esetén az áru vételárát haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzéstől számított 14 napon belül visszatérítjük a fogyasztó részére az ellenszolgáltatásként megfizetett teljes összeget, ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is. A fogyasztónak visszajáró összeget a fogyasztó által igénybe vett fizetési móddal egyezően térítjük vissza. A fogyasztó kifejezett beleegyezése alapján a Megatherm Kft. a visszatérítésre más fizetési módot is alkalmazhat, de a fogyasztót ebből adódóan semmilyen többletdíj nem terhelheti.

10. Ha a fogyasztó kifejezetten a legkevésbé költséges szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választ, a Megatherm Kft nem köteles visszatéríteni az ebből eredő többletköltségeket.

11. A  Megatherm Kft. a fogyasztó részére visszajáró összeget mindaddig visszatarthatja, amíg a fogyasztó az árut vissza nem szolgáltatta, vagy kétséget kizáróan nem igazolta, hogy azt visszaküldte; a kettő közül a korábbi időpontot kell figyelembe venni. Nem illeti meg a Megatherm Kft.-t a visszatartás joga, ha vállalta, hogy az árut maga fuvarozza vissza.

12. Tájékoztatjuk Önöket, hogy a árukról azok visszaérkezésekor fotó és/vagy videó dokumentációt készítünk.

9.   Hírlevél

1.    A MT Webáruház akcióiról, és híreiről igyekszünk rendszeresen tájékoztatni vásárlóinkat hírlevél formájában. Ezért az Ön figyelmébe is ajánljuk ingyenes hírlevél szolgáltatásunkat, melyre való feliratkozás történhet a regisztráció folyamán kipipálással, vagy egy külön modulban, ahol a név és e-mailcím megadásával történik meg a feliratkozás (utóbbi esetben nem kell regisztrálni a webáruházunkba).

10.              Fogalommeghatározások

1.     

§  távollévők között kötött szerződés: olyan fogyasztói szerződés, amelyet a szerződés szerinti áru vagy szolgáltatás nyújtására szervezett távértékesítési rendszer keretében a felek egyidejű fizikai jelenléte nélkül úgy kötnek meg, hogy a szerződés megkötése érdekében a szerződő felek kizárólag távollévők közötti kommunikációt lehetővé tevő eszközöket alkalmaznak;

§  fogyasztó: a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy;

§  vállalkozás: a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körében eljáró személy;

§  online adásvételi vagy szolgáltatási szerződés: olyan adásvételi vagy szolgáltatási szerződés, amelynek értelmében a kereskedő vagy a kereskedő közvetítője egy weboldalon vagy egyéb elektronikus eszközön keresztül kínál megvételre valamilyen árut vagy szolgáltatást, és a fogyasztó az adott weboldalon vagy egyéb elektronikus eszközön keresztül rendeli meg az árukat vagy szolgáltatásokat;

§  panasz: a fogyasztó vállalkozással szemben előterjesztett, a vállalkozásnak, vagy a vállalkozás érdekében vagy javára eljáró személynek az áru fogyasztók részére történő forgalmazásával, értékesítésével közvetlen kapcsolatban álló magatartására, tevékenységére vagy mulasztására vonatkozó, egyéni jog- vagy érdeksérelem megszüntetésére irányuló kifogása, a kellékszavatossági, termékszavatossági vagy jótállási igény kivételével

 

11.              Szerződés megszűnése

1.     

§  Az áru értékesítésére vonatkozó szerződés, valamint a szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződés megszűnik a mindkét fél általi teljesítéssel.

§  Megszűnik továbbá a távollévők közötti fogyasztói szerződés a fogyasztó elállási jogának gyakorlásával, az elállás Megatherm Kft. általi kézhezvételének napján.

§  A szerződés a felek közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik.

§  Vállalkozás  és a Vásárló jogosult továbbá a jelen ÁSZF-ben részletezett esetekben a szerződéstől elállni.

12.              Általános Szerződési Feltételek egyoldalú módosítása

1.    A Megatherm Kft. jogosult jelen Általános Szerződési Feltételeket bármikor, egyoldalúan módosítani.

2.    A módosított rendelkezések a hatályba lépést követően leadott megrendelésekre alkalmazandók.

13.              Fogyasztói panaszügyintézéssel kapcsolatos információk

1.    Tájékoztatjuk T. fogyasztónak minősülő Vásárlóinkat, hogy Társaságunk a fogyasztói panaszokat a 2030 Érd, Bajcsy- Zsilinszky út 135. szám alatt kezeli. Panaszaikat megtehetik a fenti címen személyesen szóban vagy írásban, valamint a fenti címre küldött postai levélben, továbbá azt megküldhetik az ugyfelszolgalat@megatherm.hu email címre, illetve szóban bejelenthetik a 06-23-372-007 telefonszámon.

2.    Tájékoztatjuk Önöket, hogy a panaszok kezelése szinte minden esetben egyedi kivizsgálást igényel. Az azonnal nem kivizsgálható és orvosolható szóbeli panaszokról azok beérkezését követően Társaságunk haladéktalanul jegyzőkönyvet vesz fel, melyet személyesen közölt szóbeli panasz esetén helyben átad a fogyasztónak, telefonon vagy egyéb úton közölt szóbeli panasz esetén legkésőbb az érdemi válasszal együtt megküld a fogyasztó részére. Az azonnal nem orvosolható szóbeli panaszokra, illetve az írásbeli panaszokra vonatkozó érdemi válaszunkat legkésőbb a panasz beérkezését követő 30 napon belül írásban küldjük meg a fogyasztó részére.

3.    Tájékoztatjuk fogyasztónak minősülő vásárlóinkat, hogy panasz elutasítása esetén, valamint az áru minőségével, biztonságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, a szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyekben a vitás ügy bírósági eljáráson kívüli rendezése érdekében a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes békéltető testülethez fordulhatnak! A békéltető testület eljárásáról részletesen a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. tv. rendelkezik.

4.    Az egyes békéltetőtestületek elérhetőségei a http://www.bekeltetes.hu/index.php?id=testuletek címen megtalálhatóak. Fogyasztói jogvita esetén az illetékes békéltetőtestület elérhetőségeiről a fogyasztót válaszlevelünkben külön, részletesen is tájékoztatjuk!

5.    Tájékoztatjuk a T. Fogyasztókat, hogy vállalkozásunk fogyasztói jogvita esetén igénybe veszi a békéltető testületi eljárást!

Tájékoztatjuk tisztelt fogyasztóinkat, hogy AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 524/2013/EU RENDELETÉBEN foglaltaknak megfelelően online adásvételi, illetve online szolgáltatási szerződésekből eredő kötelezettségekkel kapcsolatban felmerülő  fogyasztói jogvita esetén a jogvita rendezésére igénybe vehetik az online vitarendezési platformot, mely elérhető az alábbi linkeken: 
Online vitarendezési platform
Az online vitarendezési platformra mutató elektronikus linket megjelenítettük a honlapunkon is.
E-mail címünk: 
ugyfelszolgalat@megatherm.hu

 

1.   Vegyes rendelkezések

1.    Tájékoztatjuk Tisztelt Vásárlóinkat, hogy a Megatherm Kft-nél nem áll rendelkezésre a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. tv. szerinti magatartási kódex.
Jelen ÁSZF 2024.07.01-től érvényes.
ÁSZF letöltése

Letölthető felmondási nyilatkozat minta:  pdf,  doc1. sz. melléklet:A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II.26.)m Korm. rendelet szerinti mintatájékoztató alapján készült tájékoztató a kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról.

1.  Kellékszavatosság

 

Milyen esetben élhet Ön a kellékszavatossági jogával?

 

Ön a Megatherm Kft. hibás teljesítése esetén a vállalkozással szemben kellékszavatossági igényt érvényesíthet a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint.

 

Milyen jogok illetik meg Önt kellékszavatossági igénye alapján?

Ön - választása szerint - az alábbi kellékszavatossági igényekkel élhet:

-       Kérhet kijavítást vagy kicserélést, kivéve, ha az ezek közül az Ön által választott igény teljesítése lehetetlen vagy a vállalkozás számára más igénye teljesítéséhez képest aránytalan többletköltséggel járna.

-       Ha a kijavítást vagy a kicserélést nem kérte, illetve nem kérhette, úgy igényelheti az ellenszolgáltatás arányos leszállítását, vagy a hibát a vállalkozás költségére Ön is kijavíthatja, illetve mással kijavíttathatja, vagy

-       végső esetben - a szerződéstől is elállhat.

 

Fogyasztó és vállalkozás közötti - ingó dolognak minősülő áru adásvételére, digitális tartalom szolgáltatására vagy digitális szolgáltatások nyújtására irányuló - szerződés esetén Ön a kellékszavatossági jogai gyakorlása keretében a hibát a vállalkozás költségére maga nem javíthatja ki, illetve mással sem javíttathatja ki azt.

 

Választott kellékszavatossági jogáról egy másikra is áttérhet, az áttérés költségét azonban Ön viseli, kivéve, ha az indokolt volt, vagy arra a vállalkozás adott okot.

 

Milyen határidőben érvényesítheti Ön kellékszavatossági igényét?

 

Ön köteles a hibát annak felfedezése után haladéktalanul, de nem később, mint a hiba felfedezésétől számított kettő hónapon belül közölni. Ugyanakkor felhívom a figyelmét, hogy a szerződés teljesítésétől számított két éves elévülési határidőn túl kellékszavatossági jogait már nem érvényesítheti. Használt dolog esetén ez a határidő egy év.

 

Kivel szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét?

 

Ön a vállalkozással szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét.

 

Milyen egyéb feltétele van kellékszavatossági jogai érvényesítésének?

 

A teljesítéstől számított egy éven belül a kellékszavatossági igénye érvényesítésének a hiba közlésén túl nincs egyéb feltétele, ha Ön igazolja, hogy az árut, illetve a szolgáltatást a Megatherm Kft. vállalkozás nyújtotta. A teljesítéstől számított egy év eltelte után azonban már Ön köteles bizonyítani, hogy az Ön által felismert hiba már a teljesítés időpontjában is megvolt.

 

2. Termékszavatosság

Milyen esetben élhet Ön a termékszavatossági jogával?

 

Ingó dolog (e pont alkalmazásában a továbbiakban: termék) hibája esetén Ön - választása szerint - az 1. pontban meghatározott jogát vagy termékszavatossági igényt érvényesíthet a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint.

 

Milyen jogok illetik meg Önt termékszavatossági igénye alapján?

 

Termékszavatossági igényként Ön a hibás termék kijavítását vagy kicserélését kérheti.

 

Kivel szemben érvényesítheti termékszavatossági igényét?

 

Termékszavatossági jogait a termék előállítójával vagy forgalmazójával (a továbbiakban együtt: gyártó) szemben gyakorolhatja.

 

Milyen esetben minősül a termék hibásnak?

 

A termék akkor hibás, ha nem felel meg a forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek, vagy ha nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal.

 

Milyen határidőben érvényesítheti Ön termékszavatossági igényét?

Termékszavatossági igényét Ön a termék gyártó általi forgalomba hozatalától számított két éven belül érvényesítheti. E határidő elteltével e jogosultságát elveszti.

 

Milyen bizonyítási szabály érvényesül termékszavatossági igény érvényesítése esetén?

 

Termékszavatossági igény érvényesítése esetén Önnek kell bizonyítania, hogy a termékhiba a gyártó általi forgalomba hozatal időpontjában fennállt.

 

A gyártó milyen esetben mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól?

 

A gyártó akkor mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja, hogy

- a terméket nem üzleti tevékenysége körében gyártotta, illetve hozta forgalomba, vagy

- a hiba a tudomány és a technika állása szerint a forgalomba hozatal időpontjában nem volt felismerhető, vagy

- a termék hibája jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazásából ered.

 

A gyártónak a mentesüléshez elegendő egy okot bizonyítania.

 

Felhívom figyelmét, hogy Ön ugyanazon hiba miatt a vállalkozással szemben kellékszavatossági és a gyártóval szemben termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan is érvényesíthet. Termékszavatossági igényének eredményes érvényesítése esetén a kicserélt termékre, illetve a termék javítással érintett részére vonatkozó kellékszavatossági igényét a továbbiakban már csak a gyártóval szemben érvényesítheti.

 

 

3. Jótállás

 

Milyen esetben élhet Ön a jótállási jogával?

 

Ön hibás teljesítés esetén jogszabály és/vagy jótállást keletkeztető jognyilatkozat alapján (megfelelő aláhúzandó) jótállási igényt érvényesíthet a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint.

 

Önt milyen jogok illetik meg, ha a jótállás jogszabályon alapul?

 

A kötelező jótállás alá tartozó tartós fogyasztási cikkek árucsoportjainak megnevezéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott új, tartós fogyasztási cikk (a továbbiakban: fogyasztási cikk) esetén Ön a teljesítés hibája miatt az 1. pontban meghatározott jogait érvényesítheti, az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló kormányrendeletben foglalt feltételekkel.

 

Önt milyen további jogosultságok illetik meg jogszabályon alapuló jótállás esetén?

 

Fogyasztási cikk esetében Ön a jótállási idő alatt elsősorban kijavítást igényelhet. Kicserélésnek van helye már az első javítási kísérletet követően, ha megállapítást nyer, hogy a fogyasztási cikk nem javítható, és Ön másik igény teljesítését nem kéri. Ön akkor is kérheti a kicserélést, ha a kijavítási igény közlését követő harminc napon belül nem kerül sor a kijavításra. A kicserélési igényt az is megalapozza, ha a fogyasztási cikk a jótállási idő alatt három alkalommal történő kijavítást követően ismét meghibásodik, feltéve, hogy Ön nem kéri másik igény teljesítését. Ha az előbbi esetekben kicserélésre nincs lehetőség, akkor Ön a vételár visszatérítésére is igényt tarthat.

 

Ön milyen határidőn belül gyakorolhatja kötelező jótálláson alapuló jogait?

 

A jótállás időtartama fogyasztási cikkek esetén

a) 10 000 forinttól 250 000 forintig terjedő eladási ár esetén két év,

b) 250 000 forint feletti (250 001 forinttól kezdődő) eladási ár esetén három év.

 

Önt milyen jogok és milyen határidőben illetik meg, ha a jótállás önkéntes vállaláson alapul?

 

Önt önkéntes vállaláson alapuló jótállás esetén a jótállást keletkeztető jognyilatkozatban foglalt feltételekkel, az ott meghatározott határidőn belül a jognyilatkozatban megnevezett jótállási jogok illetik meg, amennyiben a Megatherm Kft. hibásan teljesít.

 

Milyen feltétellel érvényesíthetők a jótállási igények:

 

A jótállásból eredő jogait Ön a rendelkezésére bocsátott jótállási jeggyel gyakorolhatja, a jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a jótállási jegy rendelkezésére bocsátásának elmaradása a jótállás érvényességét nem érinti. A jótállási jegy rendelkezésére bocsátásának elmaradása esetén a szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha Ön az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot bemutatja. A jótállási igény teljesítésének nem feltétele a fogyasztási cikk felbontott csomagolásának visszaszolgáltatása.

 

Milyen további követelmények támaszthatóak a jótállási jogok gyakorlásának feltételéül?

 

Fogyasztási cikk megfelelő üzembe helyezése vagy annak üzemben tartása érdekében támaszthatók speciális követelmények (például időszakos felülvizsgálat) a fogyasztóval szemben, feltéve, ha a megfelelő üzembe helyezés vagy üzemben tartás más módon nem biztosítható, és a követelmény teljesítése nem jelent aránytalan terhet a fogyasztó számára.

 

Mikor mentesül a vállalkozás a jótállási kötelezettsége alól?

 

A vállalkozás jótállási kötelezettsége alól abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.

 

Felhívom a figyelmét, hogy Ön ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és jótállási igényt, valamint termékszavatossági és jótállási igényt egyszerre, egymással párhuzamosan is érvényesíthet. Ha viszont Ön egy adott hiba miatt egyszer sikerrel érvényesítette hibás teljesítésből eredő igényét (például a vállalkozás kicserélte a terméket), ugyanezen hiba tekintetében más jogi alapon erre már nem tarthat igényt.