A szén-monoxid-mérgezés elkerülhető!

A színtelen, szagtalan, ugyanakkor erősen mérgező szén-monoxid (CO) gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin, földgáz stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. Szén-monoxid-mérgezést okozhat a kipufogógáz, a bányászok, szén- és ércfeldolgozók is veszélyeztetettek, sőt: a dohányfüst is tartalmaz szén-monoxidot, legtöbbször mégis fűtési idényben hallunk régi kazán, nem ellenőrzött kémény, rossz sütő, kályha által okozott halálesetekről, szén-monoxid-mérgezésekről.

A szén-monoxid súlyos oxigénhiányt okoz, károsítja az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzése halálos lehet, gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. Nagyon veszélyes, mert színtelen, szagtalan, szén-monoxid-érzékelő berendezés nélkül észrevehetetlen, általában csak a rosszullét - először kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, bőrpír, később izomgörcs, hányás, bénulás – utal a szén-monoxid-mérgezésre, ami végül eszméletvesztéshez és fulladáshoz vezethet.


Ha szén-monoxid mérgezés szempontjából potenciálisan veszélyes helyiségben (kazánház, fürdőszoba, garázs) jelentkeznek a panaszok, mindenképp gondoljunk mérgezés lehetőségére! Azonnal menjünk szabad levegőre, hívjunk segítséget! Ha környezetünkben történik mérgezés, nem tudhatjuk, hogy milyen károsodást okoz, ezért a mentőket értesíteni kell akkor is, ha az érintett eszméleténél van, vagy ha tiltakozik az ellátás ellen. A mozgásképtelen beteget azonnal vigyük szabad levegőre. A mérgezés helyszínén ne vegyünk levegőt, ne kezdjünk a beteg ápolásába, újraélesztésébe! Ha a szén-monoxid-mérgezés zárt térben jelentkezik, a mentőket és tűzoltókat is hívjuk!

A megelőző intézkedések megtétele életet menthet. Évente ellenőriztesse hivatásos szakemberrel a fűtési rendszert, kéményt (kéményseprővel is), a fűtőtesteket, csöveket, vezetékeket! A kéményt és a gázkészülékeket: sütőt, tűzhelyet, kandallót, konvektorokat, vízmelegítőt, bojlert stb. mindig szakemberrel üzemeltesse be, ellenőriztesse, javíttassa! Gázfűtést csak jól szellőző helyiségekben alkalmazzon, éjszakára a hálószobában, vagy ha elmegy otthonról, az ilyen készülékeket kapcsolja ki. Ne használjon széntüzelésű grillt zárt térben! Ne hagyja járni a motort a garázsban! Szakemberrel szereltessen be megbízható, a nemzetközi szabványnak megfelelő szén-monoxid-vészjelzőt minden veszélyeztetett helyiségbe!


A korszerű kazánok, fűtési rendszerek biztonsági elemei miatt szinte kizárt, hogy otthonunkban szén-monoxid-mérgezést kapjunk. Amennyiben még nem készült föl anyagilag a fűtéskorszerűsítésre, időlegesen tökéletes megoldás a Megatherm Kft. Szerelvénycentrumaiban raktárról beszerezhető a Honeywell R200C-2 szén-monoxid-vészjelzőkészülék beszerelése, amely a kritikus szint felett hangjelzéssel figyelmeztet a mérgezés veszélyére.