Rendszeres karbantartás = Biztonság, jobb hatásfok

Rendszeres karbantartás = Biztonság, jobb hatásfok


Itt van a május, véget ért a fűtési szezon, gondoljunk a karbantartásra!

Amikor véget ér a fűtési szezon, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a fűtési rendszerünkről. Pedig ilyenkor is érdemes odafigyelni a tisztításra, ellenőrzésre és a szükséges karbantartásra.
A fűtési rendszerünk elemeit megóvhatjuk, élettartamát megnövelhetjük, a fűtési hatásfokot megőrizhetjük, esetleg javíthatjuk.


A fűtési rendszer ellenőrzését minden esetben bízzuk szakemberre!

Rendszeres karbantartás = Biztonság, jobb hatásfok - kazán
Áprilisban, rosszabb esetben májusban véget ér a fűtési szezon és ilyenkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a fűtési rendszerre is oda kell figyelni.
A fűtési rendszer rendszeres ellenőrzésével kiderülhetnek az apró, rejtett hibák, így megelőzhetjük a szezon kezdetén jelentkező, gyakran hosszadalmas javítással orvosolható hibák kialakulását.

Az ellenőrzéssel és karbantartással nem csak a gázkészülék élettartamát növelhetjük, hanem nem mellékesen a lakásunk, házunk biztonságát is megteremthetjük.
A hatásfok növelésével egyébként a fűtési költségeink is csökkenhetnek, tehát a rendszeres ellenőrzéssel költségeket csökkenthetünk.

Fontos, ha csak lehet a kazán hivatalos beüzemelőjével végeztessük el a felülvizsgálatot, hiszen sok gyártó garanciavesztéssel válaszol, ha nem az adott márka szakképzett szervizese végzi a javítási/karbantartási feladatot.

Ajánlott és szerződésben lévő szervizeket itt találja:
http://www.megatherm.hu/radiant-szerviz-oldal

Mi a teendő az ellenőrzés során?

Fontos, hogy a karbantartó kollégák be tudják azonosítani a gázkészülék gyártmányát, típusát, korát. Az azonosítás a gázkazánon található adatlapja, esetleg a használati útmutató – gépkönyve - segítségével a legkönnyebben megoldható.
Ez nagy segítség a szakembereknek, mivel ennek hiányában neki kell megkeresni a típusra vonatkozó adatokat.

Rendszeres karbantartás = Biztonság, jobb hatásfok - adatlap
A hőtermelő-berendezések, rendszerek ellenőrzését csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező, szakképesített személy végezheti el.
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján: www.mkeh.gov.hu, továbbá a www.gazigazolvany.hu weboldalon is megtalálhatók azok a regisztrált gázszerelők, akik jogosultak a felülvizsgálat, a karbantartás elvégzésére.
Karbantartó szakembert mi is tudunk ajánlani, kérem jelezze igényét ügyfélszolgálati elérhetőségeink egyikén.

A karbantartáson kívül érdemes a kazánt védő berendezések, iszapleválasztók, vízkezelők, biztonsági szerelvények állapotát, nem mellesleg meglétét is megvizsgáltatni.

Hajlandók vagyunk megfeledkezni a fűtési rendszerek egyik fontos részéről, az égéstermék elvezető rendszerről a kémények ellenőrzéséről, tisztításáról. Mivel a kémények a fűtési szezonban fokozottan igénybe vannak véve (hőterhelés, fagy, lerakódások, stb.), ezért a rendszeres ellenőrzés rendkívül fontos.

A gázkazánoknál ugyan minimális a koromképződés, így a keresztmetszet szűkülete nem jellemző, ugyanakkor, a megsérült égéstermék elvezetési rendszer, esetleg egy madártetem okozhat elzáródást. Az szűkület miatt a nyílt égésterű fűtési készülékből az égéstermék egy része, vagy akár az egésze nem a külső térbe, hanem a helyiségbe áramlik, így megemelve a helységben lévő szén-monoxid koncentrációját.

Mindenképp hívjunk szervizt, ha a kazán nem a megszokott módon “viselkedik”, hangja megváltozik, gyakran leáll vagy hibaüzenetet küld. Sok fölösleges költségtől kímélheti meg a szerviz, ha a hibajelenséget időben veszik észre a tulajdonosok.

A nyílt égésterű készülékek esetében mindenképpen a karbantartástól független is, javasoljuk szén-monoxid jelzőt.
Sajnos Magyarországon évente sok ember sérül, vagy hal meg vagy szenved tartós károsodást szén-monoxid mérgezés következtében.
A család biztonsága érdekében mindenképpen javasoljuk a beszerzését.


Összefoglalva:

Elengedhetetlen a fűtési rendszerek, a kazánok és a kémények rendszeres, évenkénti ellenőrzése. A hibák kiszűrésével, javításával növelhető a kazán élettartama, csökkenthető a szén-monoxid mérgezés veszélye.
Saját és közösségi érdek is, hogy az ellenőrzés megtörténjen, a felülvizsgálatot követően pedig a szükséges javítások elvégezzük.

Bármilyen kérdésben állunk szíves rendelkezésre:

info@megatherm.hu

+36-23-372-007

http://www.megatherm.hu/kapcsolat