Olcsó kazán, drága kazán? Mennyit lehet megspórolni a fűtéstechnikai anyagok árán?

Bizony sokat, tehát igyekezzünk elkerülni az indokolatlan költekezést. Azt azonban jó tudni, hogy az épületgépészeten indokolatlanul "megspórolt" összeg két rendkívül bosszantó módon bosszulja meg magát: vagy feleslegesen magas gázszámlát kapunk, vagy, ami még ennél is kellemetlenebb, komfort-érzetben fogunk rendkívüli hátrányt elszenvedni.

Gondoljuk meg: a legtöbb építkező spórolni akar a kazánok árán, mert az építkezés vége felé fogytán a pénze.

Mit tesz? Megveszi a legolcsóbb, "bi-termikus" hőcserélővel felszerelt kombi kazánt, amit talál a piacon. És mi fog történni? Két-három éven belül megeshet, hogy a vízkövesedés okozta problémák miatt 40-50 ezer forintos javítási számlát fog kapni.

És mi történik még? Bosszankodni fog éveken át, mert a kombi kazánok általánosságban csak egy műszaki szükségmegoldást jelentenek, és nem alkalmasak komolyabb mennyiségű használati melegvíz termelésére. Ezért zuhanyzáskor bizony alaposan lehűlhet a víz, ha közben a konyhában elmosnak egy poharat, a gyerekeket pedig nem igen lehet egy kád vízbe beleültetni, mert mire megtelik a kád, kihűl a víz benne. És ez bizony bármilyen, még a legnagyobb nevű gyártmányokra is igaz, hiszen fizikai törvényszerűségekből következik.

És még valami: az olcsó termék hamarabb tönkre mehet, már pedig 8-10 éven belül két olcsó kazán többe kerül, mint egy jobb minőségű, ami 15 évig fog üzemelni.

Erre mondta azt állítólag egy angol milliomos: "nem vagyok elég gazdag ahhoz, hogy olcsót vegyek..."