Meglévő fűtési rendszer korszerűsítése (1. rész – kazán, bojler...)

“Nagy fába vágja az fejszéjét,
ki építkezésre adja fejét!“
saját forrás

Tisztelt vállalkozó kedvű olvasó! Jelen írásban szeretnénk olyan hasznos tanácsokat adni, melyek figyelembe vétele lényegesen lecsökkentheti a fellépő problémákat felújításnál. Összefoglaljuk azon megoldásokat, lehetőségeket, melyekkel a fűtési rendszer korszerűsítésénél találkozhat a befektető. Reméljük a leírtak segítségével megkönnyítjük a választást, lerövidítjük az előkészületekhez szükséges időt.


Mikor a felújítás szó felmerül, általánosságban a már meglévő rendszer kisebb nagyobb átalakítására gondolhatunk. Azonban az átalakítás akár teljes rendszercserét is jelenthet (beleértve a vezetékhálózat a berendezések korszerűsítését is). Ezért amikor a fűtési rendszer egészéről beszélünk, érdemes azt részeire bontani, a könnyebb tárgyalhatóság, áttekintés céljából.

Így a fűtési rendszert három fő részre lehet osztani úgymint:
a fűtő és/vagy hideg-melegvíz termelő (HMV) berendezések (kazán, bojler)
a fűtési vezetékhálózat és kiegészítései (csövek, szigetelések, ezek rögzítése),
egyéb szerelvények, kiegészítők, berendezések (a különböző elzáró-szabályzó szelepek, csapok, termosztátok, szivattyúk, stb.)

A fűtő és HMV termelő berendezések A kazán teljesítményének meghatározása, a fűtési rendszer első és legfontosabb pontja. Azonban a kazán kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni a következőket: az épület hőszükséglete, annak számítása (mely a kazán fűtő-teljesítmény meghatározáshoz kell) azt, hogy a kazánt fűtésre, vagy fűtésre és HMV termelésre akarjuk-e használni kéménybe köthető, vagy zárt égésterű (parapet turbós) égéstermék elvezetéssel rendelkezzen, a tüzelőanyag szempontjából földgáz vagy pb-gázt alkalmazunk-e.

Hazánkban számos kazángyártó cég terméke van forgalomban és összességében elmondható, hogy az igény és a pénztárca tekintetében is kiterjedt a választék. Megkönnyítendő a választást, leírunk néhány szempontot, amelyeket érdemes megfontolni befektetésünk előtt. Amikor a teljesítmény függvényében kazánt választunk, eldönthetjük, hogy álló- vagy fali kazánra van-e szükségünk. Mindenképpen körültekintően kell eljárni, megfelelően kell a számításokat elvégezni, hiszen sem a szükségesnél kisebb, sem a nagyobb kazán nem lesz megfelelő működésű. A kisebb teljesítmény esetén nem lesz képes “befűteni” a lakást, míg a nagyobb kazán nem lesz megfelelően kihasználva, esetlegesen a vezérlés nem lesz jó, “szaggatott” lesz az üzem, ebből eredően a kazán élettartalma lecsökkenhet.

Állókazán

Ezen kazánok elterjedt neve, az öntöttvas égőtérrel és nagy víztérrel rendelkező, földön elhelyezett kazánokra vonatkozik. Általánosságban igaz, hogy magas fűtőteljesítmény esetén (40-50 kw vagy több) az egyedüli választás. A falikazánoknál valamivel magasabb a várható élettartalma. Több helyet igényelnek fali társaiknál, és valamivel “lomhábbak”, magasabb a felfűtési idejük, valamint az égősor szabályzása sem olyan kifinomult, mint a falikazánoké. Téves szemlélet, hogy az állókazánok “örökéletűek”. Mint minden más, idővel ezen berendezések is elromlanak, elavulnak! Valóban magas az üzemideje, azonban ezt csak megfelelő beépítés valamint rendszeres karbantartás mellett lehet biztosítani!

A fontosabb jellemzők, és szerepük, álló kazánok esetében:
Ionizációs lángőrzés: napjaink korszerű megoldása, lényege, hogy egy elektronikus gyújtó- lángőrző rendszer csak akkor gyújtja be a kazánt, amikor annak fűtenie vagy meleg vizet kell termelnie. Így elmarad az őrláng s annak költsége (kb. 6000-7000 Ft évente). Emellett ez a megoldás nagyobb üzembiztonságot is nyújt a régebbi termo-elektromos lángőrzésű készülékekhez képest. Hiszen ha a bimetál (hőtáguló) elem elromlott, akkor a kazán nem gyújtott be, miáltal például télen a nyaraló rendszere lefagyhatott.
Egy és kétfokozatú készülékek: napjainkban már általánosságban elterjedt a kétfokozatú égővezérléssel ellátott álló kazán. A kétfokozatú vezérlés azt jelenti, hogy a kazán égősora nem csak maximálisan vagy egyáltalán nem működik, hanem beiktattak egy köztes üzemet is. Mindenképpen javasolt ezt a magasabb szintű energia-hatékonyságot biztosító megoldást választani. Nem csak azért, mert gazdaságosabb lesz az üzem, hanem azért is, mert a kazán ki-be kapcsolásainak száma csökken, miáltal az élettartalma is jelentősen megnő.

Falikazán
Jelenleg a legdinamikusabban fejlődő kazántípus. Az kazán égőtere lemezből készül, és általánosságban a fontosabb szerelvényeket (úgy mint töltő-szivattyú, tágulási tartály) is tartalmazza. Legtöbbször ezen készülékek már modulált (folytonosan szabályozott) égősorral vannak szerelve, amely gazdaságosabb és komfortosabb üzemet hivatott szolgálni. A moduláció általában 40-100 %-ig terjed. Fontos szempont még az elektromos védettség. Hiszen ha például kád fölé, vagy csapoló közelébe helyezzük kazánunkat, annak mindenképpen Ipx5D védettségűnek, “fröccsenő víz” ellen védettnek kell lennie! A gyártók szinte havonta jelentetik meg újabb és újabb készülékeiket, egyre kisebb méretekkel, valamint igazodva a magasabb komfort igényhez.

Mikor falikazánról beszélünk, több fő jellemző alapján tudjuk azokat csoportokra bontani.

A fontosabb jellemzők, és szerepük, falikazánok esetében:

Fűtő és fűtő+melegvíz-biztosító fali kazánok

A csak kimondottan fűtésre alkalmas kazánok, jelenleg kezdenek háttérbe szorulni. Helyüket a magasabb technikai szintet jelentő, tároló vezérléssel ellátott kazánok veszik át. Ezek amellett, hogy csak fűtésre is alkalmazhatóak, képesek egy indirekt (közvetett) fűtésű melegvíztároló vezérlésére is. (Ennek leírását lásd lejjebb!) Ezáltal akár később is kiváltható a villany vagy gázbojler egy indirekt tárolóval.

Ha szeretnénk, hogy kazánunk meleg vizet is biztosítson, a következő megoldások közül választ-hatunk:

Kombi készülékek: ezen kazánok amellett, hogy a fűtésünket biztosítják, a melegvíztermelést is ellátják. A melegvizet átfolyós rendszerben állítják elő, melynek lényege, hogy a csapoló (pl.: mosdó) használatakor a hidegvíz a fűtőtéren keresztül áthaladva melegszik fel. Bár komoly előnye, hogy nem kell külön melegvíztermelő berendezés, néhány szempontot érdemes figyelembe venni. A legfontosabb hátrány, hogy nagyon kicsi a melegvízkomfortja. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy míg kézmosásra elegendő, addig zuhanyzásnál, vagy kádtöltésnél már nem kielégítő a melegvíz mennyisége. Ráadásul gazdaságosságát tekintve sem a legjobb. Csak kis melegvízigény esetén (nyaraló, kevés használó) lehet megfelelő választás.
Beépített tárolós készülékek: érdekes hibrid berendezések. A kombi, és a külön tárolóval ellátott készülékek között helyezkednek el. Lényegében egy kombi készülék, melyben egy rétegtároló van. Ennek az a szerepe, hogy a felmelegített vizet tárolja, folyamatosan utánmelegítve, s amikor melegvíz elvétel van, innen látja el a melegvíz leadását. Közben a kazán folyamatosan biztosítja az “utánpótlást” a rétegtárolónak. Ezáltal folyamatosabb, magasabb mennyiségű melegvízleadás érhető el. Azonban ez a készülék sem képes megfelelően igazodni egy család “kádas fürdéséhez”
Fűtő kazán + indirekt tároló: az előzőleg már említett megoldás a legmagasabb melegvíz-komforttal rendelkezik. A lényege, hogy a kazán egy fűtőspirálon keresztül adja le a melegvízhez szükséges hőenergiát a fűtési vízből. A tároló mérete 120-160 l -ig terjedhet, ennek kiválasztása csupán igényeink függvénye. A legmagasabb melegvízkomforttal rendelkezik, hiszen folyamatos a melegvízhőmérséklet ( a kazán elektronikája “figyeli” a melegvíz hőfokát, s ha kell rámelegít ), ebből eredően folyamatosan rendelkezésre áll 120-160 l melegvíz! Indirekt tárolót álló kazánhoz is lehet csatlakoztatni!

Kéményes és zárt égésterű (parapet turbós) készülékek
Fontos lehet még az égéstermék elvezetés és az égési levegő ellátásának módja. Létezik hagyományos kéménybe köthető és parapetes, turbós (zárt rendszerű) füstgázelvezetés is. A kéményes rendszert most nem tárgyaljuk, általában közismert.

Egészen más a helyzet a zárt égésterű kazánoknál. Ezen rendszer lényege, hogy a füstgázt nem “hagyományos” kéményben vezetik el, hanem egy (a készülékben elhelyezett ventillátorhoz csatlakoztatott) cső a csőben (két cső, egyik a másikon belül) rendszerrel. Az égéstermék elvezetése és a levegőszükséglet biztosítása ezen keresztül történik. Mind biztonsági, mind műszaki szükségesség (pl.: nincs kémény az épületben, vagy nem megfelelő) szempontjából jó néhány esetben egyedüli megoldásként szerepel.

További technológiák
A következőkben olyan megoldásokat, eljárásokat, technológiákat szerepeltetünk, melyek jelen vannak mind a fali, mind az álló kazánok esetében.

Időjárásfüggő szabályozás:
Vannak kazánok, melyekben beépítve, másokban előkészítve van ez az opció. Más kazánoknál ez a távszabályzó képessége. Lényege, hogy a kazán modulálását (vezérlését) a külső hőmérsékleti viszonyokhoz igazítja. Így például hirtelen felmelegedésnél vagy lehűlésnél nem kell azonnal a termosztáthoz rohanni és átállítani (ami bizonyos esetekben nem is túl egyszerű...) hanem a kazán “magától” vált a megfelelő hőmérséklethez igazodva. Ezáltal kimarad a szobai termosztát “késedelmi ideje”, folytonosabb és gazdaságosabb a szabályzás. Álló kazánoknál mindenképpen a két fokozatú kell ezen rendszer megfelelő működéséhez. A legtöbb kazán képes immár külső hőmérséklet-érzékelő fogadására.

Másik, viszonylag modern technológia a kondenzációs kazán. Ezen rendszernek tömören az a lényege, hogy a kazán képes az égéstermékből is kinyerni a rejtett hőt, miáltal plusz hőmennyiséget tud produkálni. Másik nagy előnye, hogy alacsony hőmérsékletű rendszer (pl.: padlófűtés) esetén is gazdaságosabban működtethető. Egy azonos kategóriájú nem kondenzációs kazán teljesítménye 85-94 % körüli értéket mutat. Ezen kazánhoz viszonyítva a kondenzációs kazán 104-106 %-os teljesítményt is elérhet! Azonban a megfelelő üzemhez elengedhetetlen a rendszer körültekintő kialakítása!

Ennyit röviden a kazánokkal kapcsolatban. Természetesen ezen felsorolás nem teljes körű, a cél az volt, hogy egy általános képet kapjon az olvasó. Mindenképpen tanácsos szakkereskedő tanácsát kérni kazánvásárláskor. A Megatherm Fűtéstechnika országos hálózatában dolgozó szakemberek szívesen állnak olvasóink rendelkezésére a nyitott kérdések megválaszolásában!

Tóth Gábor